Kuvassa nainen ja poika lumessa.

Viikkotiedote viikolle 9 (26.2. – 3.3.2024)

25.02.2024

Kolarin kunnan viikkotiedote viikolle 9 (26.2. – 3.3.2024)

 

Alkavalla viikolla vietetään Kalevalan päivää, suomalaisen kulttuurinpäivää, 28. helmikuuta, koska Elias Lönnrot allekirjoitti ja päiväsi Kalevalan ensimmäisen version, niin sanotun Vanhan Kalevalan esipuheen 28. helmikuuta 1835. Kalevala on Suomen kansalliseepos, joka on Elias Lönnrotin suomalais-karjalaisista kansanrunoista kokoama ja toimittama runokokoelma.

29. helmikuuta on taas kulunut neljä vuotta siitä, kun karkauspäivänä syntyneet täyttivät viimeksi vuosia. Päivä, jota on pidetty nurinkurisuuden päivänä jo pitkän aikaa ja jota ennen pidettiin leikkimielisesti vanhojen piikojen ilon ja onnen päivänä.

Miksi karkauspäivä on olemassa? Yksi ajanlaskun ongelma on se, että vuorokausi, eli maapallon pyörähdys itsensä ympäri, ja vuosi, kierros Auringon ympäri, eivät ole yhteismitallisia. Trooppinen vuosi on 365 vuorokautta, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Se on aika, joka Auringolta kuluu kevätpäiväntasauksesta seuraavaan kevätpäiväntasaukseen. Jos vuoden pituus olisi koko ajan 365 päivää, ei kalenteri pysyisi samassa tahdissa vuodenaikojen kanssa. Tämä vajaan kuuden tunnin ero on huomioitava lisäämällä karkauspäivä joka neljäs vuosi kalenteriin.

Karkauspäivää pidettiin aikaisemmin humoristisesti vanhojen piikojen merkkipäivänä, sillä silloin vailla sulhoa jääneillä naisilla oli mahdollisuus ottaa ohjat omiin käsiinsä, ja niin sanotusti palata Kyöpelin vuorelta ja raatikosta, jonne vanhan uskomuksen mukaan vanhat piiat kuuluivat.

Vaikkei kukaan kiellä miehiäkään tänä päivänä kosimasta, niin kannattaa valita kosinnan kohde hyvin, ettei karkauspäivä-nimi saa uutta merkitystä kosiskelun kohteen pinkaistessa pakoon. Muista myös, että vanhan perinteen mukaan rukkaset saava kosiva nainen on oikeutettu miehen ostamiin hamekankaisiin.

 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuus


Lapin hyvinvointialue ja Kolarin kunta järjestävät yhdessä asukastilaisuuden torstaina 29.2.2024 kello 17.30 – 20.00.

Tervetuloa avoimeen asukastilaisuuteen keskustelemaan Kolarin sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuudesta Kolarin kunnan virastotalon valtuustosaliin, Isopalontie 2. Tilaisuus alkaa kello 17.30 kahvitarjoilulla.


Keskustelussa mukana ovat Lapin hyvinvointialueelta terveysjohtaja Miia Palo, sosiaalijohtaja Liisa Niiranen, sairauksien ehkäisyn ja hoidon johtaja Tuula Saukkonen. Mukana ovat myös kunnan edustajat kunnanjohtaja Markku Vehkaoja, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Kylmämaa ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Orvo Vaattovaara.

Tilaisuutta voi seurata myös live lähetyksestä.
https://www.trueconnector.live/home/watch/2165

 

Katso elokuvia kirjastokortilla

 

Uusi elokuvapalvelu on otettu käyttöön keskiviikkona 21.2. Lapin kirjaston verkkosivulla.
Nyt voit katsoa kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla elokuvia omalta tietokoneeltasi. Lapin kirjaston verkkosivulta uuden Cineast-palvelun kautta. Ohjeet löytyvät Lapin kirjaston verkkosivulta lapinkirjasto.finna.fi.Henkilökunta auttaa mielellään palvelun käyttöönotossa. Hyviä elokuvahetkiä!

 

Nuorten työseteli

Kolarin kunta myöntää setelin kolarilaisille peruskoulun päättäville (v. 2008) ja päätoimisille opiskelijoille, jotka työllistyvät Kolarin kunnan alueelle. Työttömyysturvaan oikeutetulle nuorelle ja monimuoto- tai oppisopimusopiskelijalle ei voida myöntää työseteliä.

Työpaikkaa voi hakea kolarilaisista yrityksistä, yhdistyksistä ja seurakunnasta, jolla on toimipaikka Kolarissa tai voit käyttää työsetelin omaan 4H -yritystoimintaan. Tukea ei voi käyttää yksityistalous, perhe tai yksityinen henkilö.

Setelin arvo on 300,00 euroa. Seteleitä on varattu yksi kullekin nuorelle ja sen voi käyttää milloin tahansa kalenterivuoden aikana. Seteleitä on jaossa 30 kappaletta ja ne myönnetään hakujärjestyksessä. Työseteli tulee hakea ennen työsuhteen aloittamista. Työsetelihakemus ja lisätiedot löytyvät Kolarin kunnan verkkosivuilta kolari.fi/fi/palvelut/tyo-ja-elinkeinot/nuorten-tyoseteli.html

 

Tiedätkö miten kehosi voi?


Tule ilmaiseen InBody kehonkoostumusmittaukseen.

 • Maanantaina 26.2 kello 15.00 – 17.30 Kolarin kunnan virastotalo, huone 6.
 • Tiistaina 27.2. kello 14.30 – 17.30, Ylläsjärven koulu, Ylläsjärvi
 • Maanantaina 4.3 kello 14.00 – 17.00, Äkäslompolon koulun liikuntasali, Äkäslompolo
 • Torstaina 14.3. kello 14.30 – 18.30, Sieppijärven Sisun talo, Sieppijärvi

Mittauksen tarjoaa Kolarin kunta ja sen suorittaa liikuntaneuvonnan työharjoittelija Taru Winter-Valtamäki. Lisätietoja taruwintervaltamaki@kao.fi

 

Ohjelmaa hiihtolomaviikolle


Nuoriso- ja liikuntatoimessa tapahtuu kolarilaisten hiihtolomaviikolla

Maanantaina 4.3. kello 12.00 – 14.00 Äkäslompolon koulu, liikuntasali

 • Temppurata, liikuntaleikkejä, kisailuja, yhdessä oloa. Kaikille 1. – 6. -luokkalaisille

Maanantaina 4.3. kello 17.00 – 19.00 Äkäslompolon koulu, liikuntasali

 • DanceMix tanssillinen jumppa ja kehonhuolto. Kaikille aikuisille ja nuorille (16 v).

Tiistaina 5.3. kello 12.00 – 14.00 Kolarin Jäähalli

 • Koko perheen talvitapahtuma: luistelua, kisailuja, musiikkia, vapaata yhdessäoloa (Ei mailoja!). Jäähallilla kahviota pitää KoTu ry.

Lisätiedot:
Emma Kuoksa, 040 768 0369, emma.kuoksa@kolari.fi
Maria Sokka, 040 489 5036, maria.sokka@kolari.fi

 

Keskiviikkona 6.3. nuorille suunnattu kaupunkireissu Rovaniemelle
Kaupunkireissu on suunnattu 7. -luokkalaisille ja sitä vanhemmille nuorille. Kuljetus: Äkäslompolo – Ylläsjärvi – Kolari – Rovaniemi. Paluukyyti kotiin kello 16.00. Hinta 15,00 euroa/henkilö, hinta sisältää kuljetuksen.
         Sitovat ilmoittautumiset Sannalle teksti- tai wa-viestillä numeroon 040 489 5023 keskiviikkoon 28.2.2024 kello 15.00 mennessä. Laita viestiin oma nimi ja huoltajan sähköposti. Huomio: Reissu toteutuu, jos vähintään 20 ilmoittautunutta.

 

Kolarin kansalaisopistossa hiihtolomaviikolla kursseja lapsille

 

Keppihevonen askarrellen tai ommellen työpaja Äkäslompolon koululla
Maanantaina 4.3. ja tiistaina 5.3. kello 10.45 – 15.00. Kurssimaksu 20,00 euroa. Omat tarvikkeet tai materiaalimaksu. Lisätietoja ja ilmoittautuminen ennakkoon. https://uusi.opistopalvelut.fi/kolari/fi/course/2679

Keppihevonen askarrellen tai ommellen työpaja Kolarin koululla
Torstaina 7.3. ja perjantaina 8.3. kello 10.45 – 15.00. Kurssimaksu 20,00 euroa. Omat tarvikkeet tai materiaalimaksu. Lisätietoja ja ilmoittautuminen ennakkoon. https://uusi.opistopalvelut.fi/kolari/fi/course/2679

 

--------------------------------------------

 

Maanantai 26.2.

 • Konserttikeskus MeNiñosin-koululaiskonsertti
  • Äkäslompolon koululla kello 9.00.
  • Kolarin peruskoululla kello 11.20 Sieppijärven ja Kolarin alakoululaisille.
  • Kolarin peruskoululla kello 12.15 Kolarin yläkoulun oppilaille.
 • Tiedätkö miten kehosi voi? Kolarin kunta tarjoaa ilmaisen Inbody kehonkoostumusmittauksen kello 15.00 – 17.30 Kolarin kunnan virastotalolla, huone 6.

 

Tiistai 27.2. Kansainvälinen jääkarhujen päivä.

 

Keskiviikko 28.2. Kalevalanpäivä, suomalaisen kulttuurin päivä.

 

Torstai 29.2. Karkauspäivä.

 

Perjantai 1.3. Syrjinnän vastainen päivä.

 • Johtoryhmän blogi ilmestyy. Kirjoitus vuorossa kunnanjohtaja Markku Vehkaoja. Mitähän kunnanjohtaja pohtii blogikirjoituksen otsikon ollessa ”Mahdollisuuksien aikoja elämme”.
 • Lukuleiri, vietä yö kirjastossa 4. – 5. -luokkalaisille, aiheena Salapoliisin tiedepaja - opi ratkaisemaan rikos johtolankojen ja tieteen avulla! Tiedepaja ja yöpyminen kirjastolla hyllyjen välissä makuupusseissa. Taskulamppu välttämätön! Aloitus perjantaina kello 17.30, lopetus lauantaina kello 9.00. Tapahtumaan ollut ennakkoilmoittautuminen.
 • Yötön yö ja Lanit, Laguunilla. Tapahtumat tarkoitettu K16+, eli 9. -luokkalaisille ja sitä vanhemmille. Tapahtuma alkaa perjantain 1.3. kello 20.00 ja päättyy lauantai aamuna 2.3. kello 8.00. HInta 5,00 euroa / henkilö. Sitovat ilmoittautumiset maanantaista 26.2. kello 8.00 alkaen teksti- tai wa -viestillä Sannalle numeroon 040 489 5023. Ilmoittautumis viestiin seuraavat tiedot: oma nimi, huoltajan sähköposti sekä joko lanit (koneen nro) tai yötön yö. Voit ilmoittaa vain itsesi.

 

Lauantai 2.3.

 • Luovan kirjoittamisen kurssi 2. – 3.3. Kouluttajana kirjailija ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Taija Tuominen.Kurssi järjestetään yhteistyössä Kolarin kirjasto- ja kulttuuritoimen kanssa. Kurssilla pari paikkaa jäljellä.

 

Sunnuntai 3.3. Maailman luontopäivä.

 

Kolarin kirjaston lehtisalissa “Päivänsäde -taidenäyttely”. ”Päivänsäde” on Minttu Jääskön ensimmäinen taidenäyttely, sarja maisemamaalauksia, joista suurin osa on syntynyt vuoden 2023 aikana. Inspiraatio töihini kumpuaa vahvasta luontoyhteydestä sekä positiivista elämäntapahtumista. Näyttely esillä 1.3. – 26.4.2024.

 

--------------------------------------------

 

Mitä muuta Kolarissa tapahtuu

Tapahtumia ja lisätietoja tapahtumista löydät kolari.fi -sivuston tapahtumakalenterista.

 

Torstai 29.2.