Kirjasto

Tietoa kirjastoaineiston lainaamisesta poikkeusaikana

Kolarin pääkirjasto on suljettuna 31.5.2020 saakka valtioneuvoston päätöksellä 7.5. lähtien kirjastosta voi noutaa varattua aineistoa sopimuksen mukaan kello 10-16 välisenä aikana arkipäivinä

Voit varata aineistoa kirjaston tietokannasta www.lapinkirjasto.finna.fi

lähettämällä listan sähköpostilla kolari.kirjasto@kolari.fi

tai soittaa kirjastoon p. 040 4895014

Asiakaspalvelu auki toistaiseksi ma- pe klo 10-16

Otamme vastaan myös palautuksia

Kirjastojen kiinniolot jatkuvat kesäkuun alkuun saakka

Kaikkien Lapin yleisten kirjastojen kiinniolo jatkuu Valtioneuvoston määräyksen mukaisesti kesäkuun alkuun saakka. Poikkeustilanne koskee myös kirjastoautoja ja omatoimikirjastoja, jotka ovat myös kiinni.

Kirjaston asiakkaiden lainojen eräpäiviä on jatkettu 1.6. saakka. Näin kirjastot varmistavat, ettei asiakkaille aiheudu kiinnilolosta ylimääräistä haittaa tai maksuja. Mikäli kirjastojen kiinniolot vielä jatkuvat, eräpäiviä siirretään jälleen eteenpäin. Toivomme myös kirjastoissa, etteivät asiakkaat kiirehtisi lainojen palauttamista kirjastojen jälleen auettua. Näin vältämme palautusten ruuhkautumisen.

Asiakkaat eivät ennättäneet noutaa kaikkia saapuneita varauksiaan ennen kirjastojen sulkemista 18.3. Näiden kirjastossa odottavien varausten noutoaikaa on myös jatkettu 1.6. saakka. Noutoaikaa jatketaan edelleen, mikäli kirjastojen kiinniolo jatkuu.

Kirjastot eivät lähetä asiakkaille sähköposti- ja tekstiviestejä tai paperikirjeitä kiinniolon aikana lainojen myöhästymisestä, lähestyvistä eräpäivistä tai saapuneista varauksista. Saapuneista varauksista lähetetään ilmoitukset asiakkaille, kun kirjastot jälleen avataan.

E-aineistot käytössä myös kirjaston ulkopuolella

Lapinkirjasto.finna.fi eli Lapin kirjastojen yhteinen verkkokirjasto on käytettävissä myös kirjastojen ollessa kiinni. Verkkokirjastossa asiakkaat voivat tehdä varauksia lainassa tai hyllyssä oleviin aineistoihin. Hyllyssä oleviin aineistoihin tehdyt varaukset ovat noudettavissa kun kirjastot jälleen avataan.

Lapinkirjasto.finna.fi:n etusivulta löytyy kirjastojen ja muiden toimioiden tarjoamia verkkopalveluita. Tällaisia ovat esimerkiksi e-kirjat, e-äänikirjat, videotallenteet, podcastit, musiikkiäänitteet ja soitonoppaat. Osa palveluista on vapaasti käytössä, osa vaatii kirjautumisen kirjastokortilla ja pin-koodilla. Kadonneen tai puuttuvan pin-koodin kirjastokorttiin saa kiinniolon aikana soittamalla kirjastoon virka-aikana.

Mitä tehdä, jos haluaa käyttää kirjautumista vaativia e-palveluja, mutta ei ole kirjastokorttia Lapin kirjastoon?

Kirjastot tarjoavat asiakkaille poikkeusolojen aikana e-asiakkuutta, jolla e-aineistot saa käyttöön. E-asiakkuuden voi rekisteröidä arkisin klo 9 - 15 välisenä aikana puhelimitse numerossa 050 315 1485. E-asiakkuutta voi tiedustella myös sähköpostilla palaute.kirjasto@rovaniemi.fi tai Lapinkirjasto.finna.fi - sivun palautelomakkeella.

Celian toiminta jatkuu toistaiseksi ennallaan. Celian palvelut on tarkoitettu vain niille, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa.Celian asiakkaaksi on rekisteröidyttävä, jonka voi poikkeusolojen aikana tehdä soittamalla kirjastoon.

Lisätietoja:

Kyösti Satokangas, puh. 040 489 5015
kyosti.satokangas(at)kolari.fi
Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja

Kolarin kunnankirjasto, puh. 040 489 5014
kolari.kirjasto@kolari.fi

Kirjasto palvelee myös verkossa

Pe 20.3. klo 14 Konserttikeskus esittää – Pikku Papun Orkesterin live stream @ Kumutalo

Ma 23.3. klo 14 Konserttikeskus esittää – Ville Karttunen | Live Stream @ Annantalo

Pe 27.3. klo klo 14 Konserttikeskus esittää – Siina & Taikaradio @ Kumutalo

Ma 30.3. klo 14 Konserttikeskus esittää – Tuubakimalainen live stream @ Loma Graphics studio

Ti 31.3. klo 14 Konserttikeskus esittää – Höpinätötterö live stream @ Kumutalo

Ti 31.3. klo 13.00-13.30 Kirjailijavieras: Riikka Pelo

Ke 1.4. klo 10.00-10.30 Linda Liukas lukee Hello Ruby -kirjojaan

Ke 1.4. klo 13.00-13.30 Kirjailijavieraana Mintie Das (in english)

Ke 1.4. klo 13.00-14.00 Monde On Air: Kunnan Pojat

To 2.4. klo 14 Konserttikeskus esittää – Jussi Makkonen & Nazig Azezian: Lintu Sininen Live Stream

Pe 3.4. klo 14 Konserttikeskus esittää – Juurikadun Orkesteri @ Kumutalo

Su 12.4. klo 18 Minä ja Manueela -näytelmän ilmaisesitys netissä

Ke 15.4. klo 10 Monde On Air: Nurin Kurin Duon lastenmusiikkiorkesteri

Ke 15.4. klo 13 Monde On Air: Nurin Kurin Duo - Perinteiset päivätanssit

Su 26.4. klo 17 Eino Leino - konsertti Facebook -live

Ti 28.4. klo 13 Konserttikeskus esittää – Lauri Schreck yläkoulukonsertti @ Suomen lasimuseo

Ma 5.5. klo 13 Konserttikeskus esittää – Vastarannan Siilin piirroskonsertti

Ti 12.5. klo 13 Konserttikeskus esittää – Bluesmies Jönssonin konsertti @ Loma Graphics studio

Ti 19.5. klo 13 Konserttikeskus esittää - Klasari-Klaara & Jazz-Piski

Osa lähetyksistä ovat katsottavissa myös jälkikäteen.

"Kirjasto on paikka upea, jossa voi vaikka lukea."
- Ote kirjaston käyttäjän runosta.

Kolarin kirjasto tarjoaa perinteisten ja laadukkaiden kirjastopalveluiden lisäksi mahdollisuuden palveluiden käyttöön omatoimiaikana, viihtyisät tilat sekä monenlaisia tapahtumia. Tältä sivulta löydät tietoa kirjaston palveluista.

Siirry Lapin kirjaston verkkokirjastoon.

Aukioloajat

Kirjasto on suljettu 17.3.-31.5.2020 koronavirustartunnan leviämisen ehkäisemiseksi. Omatoimiaika on myös poissa käytöstä.

Kirjastosta voi noutaa varattua aineistoa ma-pe klo 10-16

Ota yhteyttä kirjastoon

 • Asiakaspalvelu: 040 489 5014
 • Kirjastoauto: 0400 390 505
 • Sähköposti: kolari.kirjasto(at)kolari.fi
 • Käyntiosoite: Isopalontie 2, 95900 Kolari
 • Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja: 040 489 5015

Omatoimiajat

Omatoimiaika on poissa käytöstä 17.3.-31.5.2020 koronavirustartunnan leviämisen ehkäisemiseksi.

Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään voimassaolevalla kirjastokortilla ja verkkokirjaston salanumerolla. Salanumeron saa kirjastosta. Omatoimiajan käyttöoikeuden saavat 15 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat kirjaston käyttäjät. Omatoimiaikana kirjaston käyttäjät voivat esimerkiksi lainata ja palauttaa aineistoa sekä noutaa varauksensa varaushyllystä. Omatoimiaikana turvallisuutta valvotaan tallentavalla kameravalvonnalla.

 • Omatoimiaikaan liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä: 040 489 5015

Ajankohtaista

Kulttuuriavustukset

Avustusta voivat hakea mitä tahansa kulttuurin alaa harjoittavat tai harrastavat yksityiset henkilöt, työryhmät sekä yhteisöt. Yhdistyksen hakemukseen tulee liittää mukaan tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2019 sekä vuoden 2020 toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Hakemuslomakkeen linkki voit tulostaa.

Tutustu myös hakuohjeeseen ja avustuksen myöntämisperusteisiin linkki.

Hakemukset liitteineen tulee toimittaa allekirjoitettuna perjantaihin 22.5.2020 klo 15.00 mennessä osoitteella Kolarin kunta / kirjasto- ja kulttuuritoimi, Kyösti Satokangas, Isopalontie 2, 95900 Kolari.

Jos haluat lisää säpinää, tutustu kaikkiin Kolarin ajankohtaisiin tapahtumiin.

Järjestämme paljon kuukausittain toistuvia ja kertaluontoisia tapahtumia. Kuukausittaisia tapahtumia ovat lukupiiri, lauluilta sekä satutuokiot. Jos haluat järjestää jonkin tapahtuman kirjastossa, ota rohkeasti yhteyttä!

Näyttelyt

Kyselyt ja varaukset:

 • kyosti.satokangas(at)kolari.fi, 040 489 5015.

Tulevat näyttelyt valtuustosalissa:

Näyttelyt ovat esillä valtuustosalissa kirjaston palveluaikoina.

Kirjaston Palvelut

Uusi lainasi tai tee varaus

Kolarin kirjasto kuuluu Lapin kirjasto -kirjastokimppaan. Yhteinen verkkokirjasto palvelee kaikkia Lapin kirjaston asiakkaita. Verkkokirjastoon kirjaudutaan kirjastokortista löytyvällä asiakastunnuksella ja kirjastosta saatavalla nelinumeroisella salanumerolla. Verkkokirjastossa voit tarkastella omia lainojasi, varauksiasi sekä maksujasi. Voit varata aineistoa maksutta kaikista Lapin kirjastoista.

Lainaaminen

Kolarin kirjastosta voi Lapin kirjasto -kortilla lainata kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia ja muuta aineistoa. Sama kirjastokortti käy kaikissa Lapin yleisissä kirjastoissa. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat huoltajan suostumuksen saadakseen kirjastokortin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Lainattavissa olevia esineitä

 • Esla-citypotkuri
 • tasapainolauta
 • leikkivarjo
 • polkulaite
 • erilaisia muisti- ja lautapelejä
 • makuupussi pyörätuoliin
 • sukset pyörätuoliin
 • lumikengät

Kaukopalvelu

Mikäli Lapin kirjastoista ei löydy haluamaasi aineistoa, voit tilata sen kaukolainaksi. Kaukolainaa voit pyytää käymällä kirjastossa tai sähköpostitse. Kaukolainat ovat maksullisia.

Digilaitteet, tulostus ja kopiointi

Käytössäsi on tietokoneita ja tablettitietokoneita ilmaiseksi. Kirjastossa on langaton asiakasverkko, jonka salasanan saat henkilökunnalta. Meillä on mahdollisuus tulostaa, kopioda sekä skannata maksua vastaan. Kirjaston digitointipisteellä voit muuttaa VHS-kasetit, C-kasetit, LP-levyt ja diat digitaaliseen muotoon sekä tallentaa ne DVD:lle tai CD:lle. Digitiointipisteen käyttö on maksutonta. Tuo muistitikku tai tyhjät DVD:t ja CD:t tallennusta varten.

Lehtisali

Kolarin kirjaston lehtisaliin tilataan noin 120 lehteä. Aikakauslehdet ovat lainattavissa uusinta numeroa lukuunottamatta. Lehtiä voi lukea kirjastossa myös elektronisessa muodossa ePressin avulla lehtisalissa olevalta tabletilta. Lehtisalissa säilytetään Luoteis-Lappi -sanomalehden vuosikerrat vuodesta 1984 eteenpäin.

Kotiseutukokoelma

Kotiseutuosastomme on lehtisalin yhteydessä. Sinne on kerätty kolarilaisten kirjoittamia ja Kolarista kertovia sekä meänkielisiä teoksia. Kotiseutuosaston aineistoa ei varata, mutta sitä voi lainata pyydettäessä.

Tiedonhaun- ja kirjastonkäytön opetus

Kirjastossa on mahdollista saada yksilöllistä opetusta kirjaston palvelujen käyttöön. Kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta järjestetään myös koululaisille ja opiskelijoille.

Kirjaston käyttösäännöt ja rekisteriselosteet

Lapin kirjaston rekisteriselosteet sisältävät tiedon siitä, mitä henkilötietoja Lapin kirjaston asiakasrekisterissä on, mihin niitä käytetään ja minne tietoja voidaan säännönmukaisesti luovuttaa sekä miten tiedot on suojattu.

Kirjastoauto

Kirjastoauto liikennöi joka kolmas viikko. Autossa on saatavilla sekä Kolarin että Kittilän kirjaston aineistoa.

Ota yhteyttä kirjastoautoon:

 • Kirjastoauton kuljettaja: 0400 390 505
 • Sähköposti: ilpo.talka(at)kolari.fi
 • Aineistoa koskevat asiat (esim. varaukset): kirjastoauto(at)kittilä.fi

Kirjastoauto ei liikennöi 17.3.-13.5.2020 koronavirustartunnan leviämisen ehkäisemiseksi.

Kirjastoauton aikataulu välille 19.8.2019–3.7.2020:

Maanantai
Äkäslompolo-Äkäsjokisuu-Lietorova-Saaripudas

Tiistai
Sieppijärvi-Poikkijärvi-Sammalvaara-Koivumaa-Väylänpää-Lappea

Keskiviikko
Vaattojärvi-Venejärvi-Poikkijärvi

Torstai
Ylläsjärvi-Äkäslompolo-Luosu-Kurtakko

Perjantai
Taapajärvi-Ruokojärvi-Ruonajärvi-Nuottavaara-Pasmajärvi-Sieppijärvi

Kirjastoauton aikatauluja saatavilla myös paperisena versiona Kolarin kirjastosta.

Kolarin kunnalla on yhteinen kirjastoauto Kittilän kanssa. Kirjastoauto voi mahdollisuuksien mukaan pysähtyä muilla kuin vakituisilla pysähdyspaikoillaan, jos ne sijaitsevat kirjastoauton reitin varrella. Jos sinulla on toiveita pysäkkien suhteen, ota yhteyttä kirjastoauton kuljettajaan. Tarvittaessa haluamasi aineisto voidaan myös toimittaa sinulle kotiin asti, jos et pysty sitä itse noutamaan kirjastoautosta ja asut kirjastoauton reitin varrella.