Matkusta joelta tunturiin

– Uppoudu Kylien Kolariin

Tutustu Kylien Kolarin huikeimpiin tarinoihin, uskomattomimpiin persooniin ja komeimpiin käyntikohteisiin osoitteessa kylienkolari.fi.

"Siepin-Pekan taikamänty oli sekä siunaus, että kirous Venejärvellä. Lavatansseissa juotiin ja tapeltiin. Erakko-Eemelin tulikivenkatkuiset saarnat saivat lapset pelkäämään. Jos törmäät ulkomaille muuttaneeseen lappilaiseen, hän on luultavasti Nuottavaarasta.

Tarinallinen Kylämatkailu Kolarissa vie sinut Yllästunturin tuhansia metrejä korkealta huipulta aina Lappean suurkaupunkiin, kolarilaiseen perimätietoon ja lappilaiseen värikynään tukeutuen."

Taapajärven ja Nuottavaaran välistä Pikku-Taapalompolon rannalta löytyy varsin erikoinen nähtävyys: Erakko Heikkisen kämppä.

Kolarista löydät monipuolisen Ylläksen luontomatkailukeskuksen, Euroopan suurimman suoalueen Teuravuoman ja vapaana virtaavan Tornion-Muonionjoen, Ruotsin ja Suomen rajajoen eli Väylän lohineen.

Ylläs on portti Suomen suosituimpaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, josta löydät luontokeskus Kellokkaan ja upeiden maisemien lisäksi kattavan reittiverkoston palveluineen. Ylläksellä on Suomen pisin laskettelurinne sekä maamme laajin latuverkosto, jonka varrella voi pistäytyä persoonallisissa latukahviloissa.

Merkityt talvipolut vievät sinut lumisen luonnon keskelle ihailemaan revontulia, tykkylumisia puita ja avaraa tunturimaisemaa. Kolarin persoonallisiin järvikyliin voit tutustua pyöräillen, autolla tai 410 kilometrin mittaista kelkkareitistöä pitkin. Lappea ja Väylänvarsi ovat kuuluisia Tornion-Muonionjoen lohensoudusta, Sieppijärvi kotiseutumuseostaan ja Pasmajärvestä löytyy upeiden perinnepäivien lisäksi kunnan suurin järvi. Vaattojärven Rantapaviljonki tunnetaan tangokuningatar Susanna Heikin kotilavana, ja Venejärven kylästä löydät perinteisen porotilan sekä portin Euroopan suurimmalle suolle, Teuravuomalle, jonka yli voit kävellä pitkospuita eli telatietä pitkin Teurajärven ja Kurtakon kyliin.

Kolarin ja Ylläksen matkailuneuvonta:

Luontokeskus Kellokas
Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo.

  • Puh. 040 550 2424
  • Sähköposti info@yllas.fi

Tutki lisää Kolaria esitteistämme ja verkkosivuilta:

Kolarin kylät

Kolarin kirkonkylä – lohipitäjä

Kolarin kirkonkylässä eli Jokijalassa voit käydä muun muassa Napapiirin Sankarit -elokuvien kuvauspaikoilla ja piipahtaa Ruotsissa, sillä kylän editse virtaa kaunis rajajokemme, Väylä eli Muonionjoki. Kolarinsaaren vanha kirkko on kaunis nähtävyys. Kolarinsaaressa sijaitsee myös 3,5 kilometrin pituinen osittain pitkospuilla varustettu Lukkarinvainion luontopolku, joka alkaa kirkolta ja kiertää saaren kaakkoisrannalla. Polun varrella jokirannassa sijaitsee myös nuotiopaikka. Talvella kylää kiertää Teuranlenkki - valaistu hiihtolatu. 

Kolarista löydät pankki- ja postipalvelut, useita ruokakauppoja ja muita palveluja ja siellä on myös kaikille avoin monipuolinen kirjasto näyttelyineen. Kirkonkylä sijaitsee valtatie 21:n varrella ja sieltä löytyy myös Suomen pohjoisin rautatieasema.

Väylänvarren lohikylät

Väylän eli Tornion- ja Muonionjoet yhdistyvät kauniissa Lappean kylässä, jossa Ruotsin ja Suomen tuntureiden vedet kohtaavat kuohuvassa Lappean koskessa. Lappean suvanto on kuuluisa lohensoutupaikka, josta nousee Itämeren villilohta. Kolarista kunnan alueelta nostetaan Suomen suurimmat lohet ja Väylänvarren kylissä onkin tarjolla monipuolista majoitusta ja kalastuspalveluja. Kallioniemessä, Väylänpäässä, Lappeassa, Saariputaalla ja Äkäsjokisuulla käy kesäisin vilske, kun kalastusmatkailijat liikkuvat Väylällä yötä päivää. Mikäs se onkaan kesällä keskiyön auringon alla väijyä kalojen kuningasta ja koukata välillä ulkomailla Ruotsin puolella.

Kolarin järvikylät

Kolarin kunnan eteläosassa sijaitsevat Vaattojärvi, Sieppijärvi ja Pasmajärvi ovat vireitä järvikyliä, joissa on paljon maa-, metsä- ja porotaloutta. Kylät ovat Kolarin kelkkareittiverkoston varrella ja Pasmajärvestä kelkkareitti jatkuu aina Rovaniemelle saakka.

Vaattojärven kylä on vajaa 200 asukkaan järvikylä, joka on tunnettu etenkin Rantapaviljongista. Tangokuningatar Susanna heikin kotikylän Rantapaviljonki on Länsi-Lapin ainoa toimiva kesätanssipaikka. Kylässä on asuttuja taloja noin 80 ja vapaa-ajanasuntoja noin 70. Kylässä on maito-, hevos- ja lammastiloja, perunanviljelijä, kenttäsirkkeliä, yksi puusepänverstas ja korjaamotoimintaa. Naamijokea pitkin voi meloa Sieppijärven kautta Tornion-Muonionjoelle saakka.

Valtatie 21:n varrella sijaitsevasta Sieppijärven kylästä löydät perinteikkään hiihtoseuran Sieppijärven SISUn ja Kolarin kunnan kotiseutumuseon, joka tarjoaa kesäaikaan monipuolisia kulttuuritapahtumia. Asukkaat ovat aktiivisia kylätoimijoita ja kesäisin kylässä on myös kesäteatteritoimintaa. Kylässä on yksi kyläkauppa ja uusi kyläkoulu sekä kaunis kirkko. Sieppijärvi on kaunis kylä, joka sijaitsee Kolarin kunnan eteläosassa, Sieppijärven rannalla, Sieppuvaaran ja Käkivaaran välissä.

Sieppijärveltä lähtee Lappeaan päättyvä Laestadiuspolku, jota myöten aikanaan kirkkokansa vaelsi Pajalaan kuuntelemaan Lars Levi Laestadiusta, kyseinen reitti toimi myös tärkeänä heinätienä lähistön suoniityille. Kyläyhdistys entisöi reitin vuonna 2003 ja reitin varteen on rakennettu laavuja ja tulipaikkoja sekä laavukirkko. Laavukirkon viereen on noussut kyläyhdistyksen rakentamana myös suuri kota, joka toimii kylätapahtumien keskipisteenä.

Pasmajärvi on tunnettu vireän kylätoiminnan ohella myös Kolarin suurimpana järvenä. Hunnuvaaran päältä aukeava näkymä on kuin Järvi-Suomesta. Kylästä löytyy useita luontomatkailukohteita kuten Tirroniemen leirikeskus hiekkarantoineen, Aalistunturi, lintotorni ja luontopolku sekä Siikajoen mylly vuokrapirtteineen ja saunoineen sekä kyläläisten ylläpitämä koulu, jossa voi myös yöpyä.

Pasmajärven merkittävin tapahtuma on syyskuisin järjestettävä Perinnepäivät, jossa pääsee kokeilemaan muun muassa ohran puimista ja jauhatusta myllyssä vanhanajan tavoilla. Pasmajärveltä 6 kilometrin päässä sijaitsee Nuottavaara, jonka nurmikentällä pelataan jalkapallo-otteluja ja patikoidaan erakko-Heikkisen kämpällä. Ruokojärvestä taas löytyy palvaamo ja lihanjalostamo ja Taapajärvestä maito- ja porotila. Suuri Aalisjärvi on tunnettu monipuolisista kalansaaliistaan.

Kylät Euroopan suurimman suon, Teuravuoman ympärillä

Kurtakon, Teurajärven ja Venejärven kylät sijaitsevat Euroopan suurimman suon, upean Teuravuoman laidoilla. Kyliä yhdistää  Teuravuoman läpi rakennettu pitkospuureitistö eli Telatie, jonka varrelta löytyy hienoja luontokohteita, avaria aapasoita ja monipuolisia taukopaikkoja.

Kurtakon kylä on vanha kolarilainen kylä, jossa on vireän kylätoiminnan lisäksi myös huskyfarmi sekä Kurtakon Ravien ravirata. Kurtakkoselästä avautuu upea maisema Ylläkselle ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon ja Ylläksen latuverkosto yltää koiralatuna Kurtakkoon saakka. Myös kelkkareittejä kulkee kylän lävitse monipuolisesti. 

Teurajärveltä löytyy Salmenpalon Kievari, Salmenpalon Saha ja Koivulan maatila sekä tietysti Telatien portti Teuravuomalle. Teurajärven rannalla järjestetään jokakesäinen suolentopalloturnaus.

Venejärven kylällä on mielenkiintoinen historia ja kylällä on merkitystä myös valtakunnallisena maisema-alueena. Kylä kiertyy kauniisti järven ja rantaan laskeutuvan vaaran väliin. Venejärveltä pääset Teuravuomalle Telatien portista, jonne on rakennettu myös taukopaikka. Matkailupalveluja kylän läpi kulkevan kelkkareitin lisäksi ovat Samin porotila ja Sinitorpan hevostalli. Kärsimysten maja on sodanaikainen muistomerkki, johon sisältyy kaksi kunnostettua metsäkaartilaisten korsua ja miehen hauta. Venejärvellä on myös lammastila.

Tunturikylät

Ylläksen matkailukeskus on rakentunut Äkäslompolon ja Ylläsjärven sekä Luosun ja Hannukaisen kylien ympärille. Kolarin kunnan pohjoisosassa sijaitsevat kylät tarjoavat aktiivista tekemistä, kaunista luontoa ja aitoja ihmisiä ja kokemuksia. Monipuolinen mökki- ja hotellimajoitus, ravintolatarjonta, erikoisliikkeet ja ohjelmapalvelut, hiihtokeskukset, ladut, kelkkareitit ja lumikenkä- ja talvipyöräilyreitit löytyvät Ylläksen nettisivuilta.