Nuorten palvelut

Tältä sivulta löydät tietoa nuorille tarjolla olevista palveluista, harrastusmahdollisuuksista, vaikuttamisesta sekä nuorille tarjolla olevista työpaikoista Kolarissa. Nuoriso- ja liikuntatoimi järjestää kesäisin pyöräilyrasteja, Tirron leirejä lapsille ja nuorille, lapsille toimintaleireijä kunnan eri kylissä ja lisäksi nuorisotila Laguuni on avoinna kirkonkylällä ja liikkuva nuorisotila, Meän Biili, kiertää kylissä.

Nuoriso- ja liikuntatoimenjohtaja Emma Kuoksa, p. 040 768 0369, emma.kuoksa@kolari.fi

Nuorisotila Laguuni

Nuorisotila Laguuni on nuorten kohtaamispaikka kunnanviraston pihapiirissä Kolarin kirkonkylällä. Nuorisotila kutsuu lapsia ja nuoria alakouluikäisistä lukioikäisiin viihtymään omilla valvotuilla vuoroillaan. Laguunissa voit

  • pelata lautapelejä, Nintendo Wiitä, Xboxia ja PS4:ta
  • kuunnella musiikkia, käyttää tietokoneita pelihuoneessa
  • pelata biljardia tai pingistä
  • viettää aikaa jutellen ystävien tai ohjaajien kanssa
  • Varaukset ja tiedustelut: 040 489 5023 tai sanna.palovaara@kolari.fi

Liikkuva nuorisotyö

Kolarin kunta on hankkinut nuorisotyön käyttöön matkailuauton,Meän Biili, joka toimii liikkuvana nuorisotilana. Auton tavoitteena on nuorisotyön näkyvyyden lisääminen nuorten vapaa-ajalla ja mennä sinne missä nuoret ovat. Autoon voi tulla esimerkiksi juttelemaan ohjaajan kanssa, hengailemaan kavereiden kanssa, kahvittelemaan ja pelaamaan lautapelejä. Kesäisin mukan on myös erilaisia pihapelejä.

Auto liikkuu koko Kolarin kunnan alueella ja nuoret voivat toivoa sitä tulemaan omille toivepaikoille somen tai puhelimen välityksellä. Auton pääryhmä on yli 13-vuotiaat nuoret, mutta autolle on omia aikoja myös nivelvaiheen, 5-6 -luokkalaisille, nuorille. Auton liikkeistä tiedotetaan auton omassa instagramissa #kolarinliikkuvanuorisotyo.

Nuoriso-ohjaaja: Teemu Kivelä, 040 750 5316

Koulunuorisotyö

Koulunuorisotyöntekijä kiertää kunnan kaikissa kouluissa koulupäivien aikana ja on nuorten tavoitettavissa arkena eri kanavien kautta (puhelin, sähköposti, some). Koulunuorisotyöntekijä on myös ajoittain nuorisotila Laguunilla. Tarkoituksena on tavoittaa nuoret koulussa ja koulun jälkeen, kuunnella heidän toiveitaan ja ideoitaan siitä miten voisimme kehittää nuorille järjestettäviä tilaisuuksia ja vapaa-aikaa koulun jälkeen. Tavoitteena on saada nuoret voimaan hyvin ja edistää nuorten hyvinvointia.

Koulunuorisotyöntekijä: Taina Jauhojärvi, 040 489 5301

Etsivä nuorisotyö

Työn tavoitteena on olla läsnä nuorten keskuudessa ja tarjota heille mahdollisuus luottamukselliseen ja turvalliseen aikuiskontaktiin. Ensisijainen tehtävä on auttaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella tai jotka tarvitsevat apua saadakseen tarvitsemansa palvelut.

Yhteystiedot: Etsivä nuorisotyöntekijä: Veera Lehminiemi, 040 489 5561

Nuoret vaikuttavat

Nuorisovaltuusto on nuoria koskevien asioiden asiantuntija- ja yhteistyöelin ja se toimii kunnallisessa päätöksenteossa tuoden nuorten näkökulman esille. Nuorisovaltuusto pyrkii edistämään nuorten osallistumis-, vaikuttamis- ja toimintamahdollisuuksia Kolarissa. Nuorisovaltuusto kannustaa nuoria aktiiviseen osallistumiseen ja toimii nuorten vaikuttamiskanavana tehden aloitteita ja esityksiä kunnanhallitukselle ja lautakunnille sekä välittää nuorille tietoa heitä koskevista päätöksistä.

Kolariin valittiin uusi nuorisovaltuusto, johon kuuluvat seitsemäsluokkalaiset Venla Haavisto ja Eetu Pohjantalo, kahdeksasluokkalaiset Elias Siitonen ja Samuel Tonuzi, yhdeksäsksäluokkalainen Miro Kyllästinen sekä lukiolaiset Maria Lassila ja Oona Pääkkölä (1 lk.),Katja Haapapuro (2 lk.).

Valtuuston puheenjohtajana toimii Oona Pääkkölä ja varapuheenjohtajana Maria Lassila. Nuorisovaltuustolla on kunnan lautakunnissa ja työryhmissä omat edustajansa sekä Tunturi-Lapin Leader NuorisoLeaderissa, Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuustossa ja Lapin nuorisofoorumissa. Tukiaikuisena ja nuorisovaltuuston kokouksissa sihteerinä toimii nuoriso-ohjaaja Teemu KIvelä ja varalla nuoriso-ohjaaja Sanna Palovaara.

Työtä tarjolla

Nuorille kolarilaisille on tarjolla 300 euron työseteli avuksi työllistymiseen Kolarin kunnan alueella. Setelin voi saada kolarilainen peruskoulunsa päättävä ja päätoiminen opiskelija, joka työllistyy Kolarin kunnan alueelle. Seteleitä on varattu yksi kullekin nuorelle ja sen voi käyttää milloin tahansa kalenterivuoden aikana. 

Harrastusmahdollisuudet

Harrastamisen Suomen Malli

Kolarin kunta on mukana valtakunnallisessa Harrastamisen Suomen mallissa, jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle kolarilaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja MAKSUTON harrastus. KoHA - Kolari harrastaa kerhot ovat pääsääntöisesti koulupäivän jälkeen ja jokaisella Kolarin koululla on omat kerhot. Hankkeessa toimii KoHa- kerhojen harrastuskoordinaattorina Taina Jauhojärvi, puhelin 040 489 5301, sähköposti: taina.jauhojarvi@kolari.fi, löytyy myös wilmasta.

Harrastamisen Suomen mallin lukujärjestys.

Otamme mielellämme vastaan uusia harrastusideoita, innokkaita ohjaajia tai muita tärkeitä pointteja/huomioita.

Toimintaa rahoittaa Aluehallintovirasto

Muut harrastukset

Kolarissa nuorille on kunnan kokoon nähden monipuoliset mahdollisuudet harrastaa. Kolarissa voit harrastaaa esimerkiksi jalkapalloa, sirkusta, jääkiekkoa, kuvataidetta, bändisoittoa ja karatea. Ylläksen luontomatkailukeskus tarjoaa paikallisille nuorille mahdollisuuksia erilaisiin ulkoilmaharrastuksiin kuten lasketteluun, hiihtoon, maastopyöräilyyn ja retkeilyyn.

Kolarin nuorisotoimi tarjoaa nuorille tilat bändisoiton harjoitteluun. Onko sinulla bändi tai haaveiletko omasta bändistä? Ota yhteyttä nuoriso-ohjaajaan:

  • 040 489 5023, sanna.palovaara@kolari.fi

Kolarin kansalaisopisto järjestää nuorille monipuolisia harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi liikunnan, taiteen, kädentaitojen ja musiikin parissa.

Kolarilaiset yhdistykset ja seurat tarjoavat nuorille mahdollisuuksia harrastaa, esimerkiksi: