Kuvassa henkilö pinkki pyöräilykypärä päässään. Kypärässä teksti Love your brains.

Kolarin kunnan viikkotiedote viikolle 21 (20.5. –26.5.2024)

19.05.2024

Kolarin kunnan viikkotiedote viikolle 21 (20.5. – 26.5.2024)

 

Kesä tulee ja pyöräilykausi alkaa toden teolla. Mikä on tärkein suojavarusteesi pyöräillessä? Pyöräilykypärä. Meänki raitilla näkee lapsia ja nuoria, myös aikuisia ilman kypärää niin polkupyörällä kuin sähkökäyttöisillä mopoilla, skoottereilla ja potkulaudoilla liikenteessä.

Tulitko ajatelleeksi, että päävamma on pyöräilijällä yleinen ja kaatuminen tapahtuu usein yksin, törmäämättä toiseen osapuoleen. Pyöräilykypärä suojaa päätä silloin kuin vahinko sattuu – aivan samalla tavalla kuin turvavyö autossa. Taitavinkin pyöräilijä voi kaatua tai törmätä omasta tai jonkun toisen aiheuttamasta syystä tai vaikka tiessä olevan kuopan takia. Pienetkin päävammat voivat olla vakavia, kivuliaita ja hitaita paranemaan. Huolehdithan omasta ja lapsesi pyöräilykypärän käytöstä. Muistathan tarkistaa myös kypäräsi kunnon. Liikenneturvan nettisivuilta löytyy kattavasti tietoa pyöräilykypärästä, muun muassa kypärän käyttöiästä, oikean kokoisen kypärän valitsemisesta ja säätämisestä oikein.

Alku kesästä huoletaan usein myös polkupyörät. Renkaiden ilman määrän tarkistamisen ja kettinkien rasvaamisen lisäksi olisi hyvä tarkistaa myös polkupyörän pakolliset varusteet:

  • Ainakin yksi tehokas jarrulaite. Kaksi erillistä jarrulaitetta pitää olla polkupyörissä, jotka on tarkoitettu matkustajien kuljettamiseen. Kaksi jarrulaitetta vaaditaan myös perävaunua vetävissä polkupyörissä sekä pyörissä, joissa on enemmän kuin kaksi vaihdetta.
  • Valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai ruskeankeltaiset sivuheijastimet (tai heijastavat renkaat).
  • Valot pimeän tai hämärän aikaan ajettaessa: valkoinen tai vaaleankeltainen etuvalo ja punainen takavalo. Valot voivat olla myös pyöräilijään tai kypärään kiinnitettyjä.
  • Äänimerkinantolaite, esimerkiksi soittokello.

Polkupyöräily on terveellinen, ympäristölle ystävällinen ja edullinen tapa liikkua liikenteessä. Lyhyillä matkoilla sujuva ja nopea kulkutapa. Sopii lähes kaiken ikäisille ja pyörällä ajaminen on helppoa, hauskaa ja kuntoa kohottavaa. Huolehdithan koko pyöräilykauden, että pyöräsi ja omat varusteesi ovat kunnossa sekä muistat pyöräilyn liikennesäännöt. Lähiaikoina päästään varmasti nauttimaan myös kunnan pyörärasteista. Turvallista pyöräilyä.

 

--------------------------------------------

  


Yrittäjien aamukahvit


Yrittäjien aamukahvit kahvistellaan Lappeassa, LappeanLohessa (Lappeantie 251, 95900 Kolari) tiistaina 4.6 kello 9.00 – 10.00. Teemana on Väylän eli Tornionjoen alueen yrittäjyys ja myös rajan eli Ruotsin tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet. Millaisia yrittämisen tai yhteistyön mahdollisuuksia raja voisi tarjota juuri sinulle? Keskustellaan ja kuullaan puheenvuoroja yrittäjiltä, sekä Kolarin ja Palajan kuntien elinkeinopalveluilta. Jos tarvitset kyytiä Äkäslompolo – Lappea akselilla, olethan yhteydessä Hanna Vuontisjärveen, hanna.vuontisjarvi@kolari.fi. Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus jäädä hetkeksi tutustumaan alueeseen. Tilaisuuteen voi osallistua etänä oheisen linkin kautta: meet.google.com/dih-tmfn-uym

 

--------------------------------------------

 

Keskiviikko 22.5.

  • Tirron leireille ja Toimintaleireille ilmoittautuminen päättyy tänään.

 

Torstai 23.5.

  • Kaikilla Kolarin koulun oppilailla koulupäivä loppuu kello 13.00.
  • Kolarin iltapäiväkerhossa ei järjestetä iltapäivätoimintaa kello 13.00 – 16.00.
  • Lukion salissa kello 19.30 Loihakat Lausujat: Petronella – Lemmenjoen Pyhimys. Loihakat Lausujat ovat yhdistäneet uuteen esitykseensä nayttelemisen lisäksi musiikkia, laulua, kuvataidetta ja lausuntaa.

 

Perjantai 24.5.

 

Kolarin kirjastossa 29.4. – 23.5.2024 Markku Hamarin valokuvanäyttely: Hetkiä luonnossa.

 

--------------------------------------------

 

Mitä muuta Kolarissa tapahtuu

Tapahtumia ja lisätietoja tapahtumista löydät kolari.fi -sivuston tapahtumakalenterista.

 

Opi suunnistamaan Ylläksen Rastien järjestämässä suunnistusviikonlopussa 25. – 26.5. Ylläksen Rasti tarjoaa lasten suunnistuskoulun sekä nuorten ja aikuisten suunnistuksen alkeiskurssin huippusuunnistaja ja maajoukkuetason valmentaja Olli-Markus Taivaisen vetämänä.

 

Sunnuntai 26.5.

 

Meän Galleriassa Luontokeskus Kellokkaassa Juha Koskiniemen taidenäyttely Naïveté 6.5. – 27.6.2024.