Alkavalla viikolla vietetään äitienpäivää. Kuvassa äiti pikkuisen lapsen kanssa. Äiti suukottaa lasta poskelle.

Kolarin kunnan viikkotiedote viikolle 19 (6.5. – 12.5.2024)

05.05.2024

Kolarin kunnan viikkotiedote viikolle 19 (6.5. –12.5.2024)

 

Alkavalla viikolla liputetaan ahkerasti niin vakiintuneita liputuspäiviä kuin virallista liputuspäivää.

Torstaina 9.5. vietetään Eurooppa-päivää, joka on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Suomessa päivä sattuu olemaan tänä vuonna helatorstai. Eurooppa-päivä on laatuaan vakiintunut liputuspäivä, jolloin voi Suomen lipun lisäksi liputtaa EU:n lipulla.

Sunnuntaina 12.5. puolestaan liputetaan kahdenkin asian vuoksi. Nostetaan esille ensin vakiintunut liputuspäivä, Snellmanin päivä, ei tunnetun makkaratehtaan vaan kirjailija, sanomalehtimies, valtiomies ja filosofi J.V. Snellmanin päivä. Hän vaikutti merkittävästi suomen kielen asemaan ja Suomen markan käyttöönottoon. Yksi hänen merkittävistä saavutuksista oli Suomen taloudelle merkittävän rautatieyhteyden valmistuminen Pietariin.

Sunnuntain virallinen liputuspäivä on tietenkin äitienpäivä. Suomeen ajatuksen äitienpäivän vietosta toi opettaja Vilho Reima, joka tutustui perinteeseen Amerikan matkallaan vuonna 1910. Ajatus ei saanut heti innostunutta vastaanottoa. Vasta Suomen itsenäisyyden ensimmäisinä vuosina idea alkoi saada vastakaikua. Monet äidit olivat jääneet sotaleskiksi ja heitä haluttiin erityisesti huomioida. Äitienpäivää vietettiin suomessa ensimmäisen kerran 7. heinäkuuta 1918. Vuonna 2024 tulee täyteen 106 vuotta äitienpäivän juhlintaa. Äitienpäivä vahvistettiin viralliseksi liputuspäiväksi 1947.

Nykyään monien perheiden perinteeseen kuuluvat esimerkiksi aamiainen äidille vuoteeseen tai itse tehty kortti. Korttien yhteydessä äitiä muistetaan usein äitienpäivärunolla tai -värssyllä. Nykyään myös äitienpäivälounaat ja -brunssit ovat suosittuja. Suomen valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa tasavallan presidentti myöntää äitienpäivänkunniamerkkejä ansioituneille äideille. Myös isoäitejä usein juhlistetaan äitienpäivänä. Ihanaa äitienpäivää kaikille äideille.

 

--------------------------------------------

 


KesäKolari 2024


Perinteinen KesäKolari -tapahtuma lähestyy jo kovaa vauhtia. Olemme saaneet toiveita kaksipäiväisestä tapahtumasta, jossa erityisesti paikalliset lapset ja nuoret, bändit, solistit, lahjakkuudet pääsisivät esille. Toiveeseen on nyt vastattu ja olemme vahvistaneet tapahtuma-ajaksi 28. – 29.6. eli perjantai-ilta kello 19.00 – 21.00 sekä lauantai kello 10.00 – 16.00.

Haluaisitko sinä osallistua tapahtumaa? Perjantai-illalle toivotaan erityisesti virvokkeita ja ruokaa myyviä toimijoita paikalle, toki myös muita toimijoita mahtuu jo tuolloin puistoon. Lauantaina on enemmän aikaa ja paikkoja erilaisille myyjille sekä esittelijöille. Alueella ei järjestetä yövartiointia, mikä on hyvä huomioida oman toiminnan ja palvelujen tuottamisessa.

Voit ilmoittautua antamalla tiedot tämän linkin kautta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kolke@kolari.fi. Tapahtumapaikkana toimii Myllyojan puisto kirkonkylällä, Siltatien kupeessa. Puistossa on kaksi pientä pihamökkiä, jotka ovat varattavissa. Sähköt on saatavilla sen tarvitseville, kunhan sen tilaa etukäteen. Myös muovisia pöytiä ja tuoleja on saatavilla, kunhan ne varaa etukäteen. Puistoon voi tuoda myös oman teltan tai muun kevyen rakennelman niin halutessaan. Nämä tiedot voi ilmoittaa edellä olevan linkin kautta.

Ilmoittauduthan viimeistään toukokuun aikana. Varmistamme ohjeet, ohjelman sekä aikataulut vielä erikseen.

 

--------------------------------------------

 

Kolarin kirjasto suljettuna 6. – 7.5. kirjastojärjestelmän version päivityksen vuoksi.

 

Maanantai 6.5.

  • Lamppukärpänen-tanssiteos Äkäslompolossa kello 9.00 päiväkotilaisille ja kello 10.00 alakoululaisille. Lamppukärpänen on lapsille suunnattu tanssiteos maailman isoimmasta kärpäsestä, joka rakastaa kirjoja ja kaikenlaisia hyönteisiä.
  • Nuoriso- ja liikuntatoimen kesäleireille ilmoittautuminen avataan kello 12.00. Ilmoita lapsesi/nuoresi Tirron leirille ja Toimintaleireille kolari.fi -sivuston verkkokaupassa, josta löydät myös lisätietoa.
  • Kunnanhallitus kello 14.00.

 

Tiistai 7.5.

 

Keskiviikko 8.5.

  • Kolarin koululla Burn the floor BTF-Hybriditeatteri. Esitykset koululaisille: kello 11.15 ( 0. – 3.-luokkalaiset), kello 12.15 (4. – 6.-luokkalaiset) ja kello 14.15 (yläkoululaiset).
  • Jussintien päiväkodin Pöllöt vierailevat iltapäiväkerhossa.

 

Torstai 9.5. Eurooppa-päivä. Helatorstai.

 

Perjantai 10.5.

  • Kunnanvirasto suljettu.

 

Sunnuntai 12.5. Äitienpäivä. J.V. Snellmanin päivä.

 

Kolarin kirjastossa 29.4. – 23.5.2024 Markku Hamarin valokuvanäyttely: Hetkiä luonnossa.

 

--------------------------------------------

 

Mitä muuta Kolarissa tapahtuu

Tapahtumia ja lisätietoja tapahtumista löydät kolari.fi -sivuston tapahtumakalenterista.

 

Tiistai 7.5.

 

Meän Galleriassa Luontokeskus Kellokkaassa Juha Koskiniemen -taidenäyttely Naïveté 6.5. – 27.6.2024.