Kuvassa iloinen ja värikkäästi pukeutunut vappu mies.

Kolarin kunnan viikkotiedote viikolle 18 (29.4. –5.5.2024)

28.04.2024

Kolarin kunnan viikkotiedote viikolle 18 (29.4. – 5.5.2024)

 

Hauskaa vappua! Alkavalla viikolla vietetään vappua tiistaina 1.5., joka on ollut lakisääteisenä vapaapäivä jo vuodesta 1944. Vappu merkitsee useimmille iloista karnevaalijuhlaa kevään tulon kunniaksi. Vappu, suomalaisen työn päivä on virallinen liputuspäivä.

Mistä vappu on saanut alkunsa? Suomessa vapun aikaan on vietetty vanhan kevään juhlaa hela eli toukojuhla, jolloin pelloille ja muille avoimille paikoille sytettiin kokkoja, helavalkeita. Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi ja soittivat kelloja. Juhlissa juotiin simaa ja tanssittiin. Karja on myös usein päästetty ensi kerran laitumella ja ajettu tulien / savun läpi sairauksien ehkäisemiseksi, savun ja metelöinnin uskottiin myös suojelevan laitumelle päästettyä karjaa petoeläimiltä. Työväen juhlan perinne kevään tulon juhla tulee rapakon takaa. Toukokuun 1. päivänä nimittäin vietettiin työsopimusten uusimisen ja työpaikkojen vaihtamisen päivää, moving day, joka vakiintui työväenliikkeen juhlaksi ja mielenosoituspäiväksi Yhdysvalloissa. Ylioppilaat puolestaan ovat olleet innokkaimpia kevään tulon juhlijoita jo 1800-luvulla, jolloin ylioppilailla oli tapana juhlia kevättä 13. toukokuuta, Flooran päivänä. Vähitellen ylioppilaiden kevätjuhla siirtyi 1. päivään toukokuuta.

Nykyään vappu tunnetaan ja sitä vietetäänkin kevään, työn ja ylioppilaiden juhlana, ylioppilaslakit päässä – tai ilman, unohtamatta simaa, munkkeja, tippaleipiä, serpentiinejä, ilmapalloja ja torvia. Hauskaa vappua!

 

--------------------------------------------

 

Kolarin koululla koko viikon Tukioppilaiden järjestämä pukeutumisen teemaviikko. Seuraavilla teemoilla tulevaan koulu viikkoon:

  • maanantaina Pähee päähine
  • tiistaina Vapputyyliin hassusti pukeutuminen
  • torstaina Pukeudu koulumme opettajaksi
  • perjantaina Anything but backpack, kaikki muut käy paitsi reppu.

 

Maanantai 29.4. Kansainvälinen tanssin päivä.

  • Lauluilta Kolarin kirjastolla kello 17.30. Vetäjänä Suvi Lassila.

 

Tiistai 30.4.Vappuaatto.

 

Keskiviikko 1.5.Vappupäivä.

  • Virastotalo ei ole avoinna.

 

Lauantai 4.5.Palomiesten päivä. Star Wars -päivä.

 

Kansalaisopiston kevätnäyttely 15.4. – 30.4.2024 virastotalon valtuustosalissa ja kirjastossa. Tervetuloa ihastelemaan kursseilla toteutettuja töitä.

 

--------------------------------------------

 

Mitä muuta Kolarissa tapahtuu

Tapahtumia ja lisätietoja tapahtumista löydät kolari.fi -sivuston tapahtumakalenterista.

 

Tiistai 30.4.

  • Väylänvarren kyläseura ry järjestää vapputapahtuman kello 18.00 – 20.00 Kallioniemen levikkeellä, Talarin loman kohdalla.

 

Kurkkaa tästä Ylläksen tapahtumat.

 

Nauti elokuvista tunturin juurilla! Luontokeskus Kellokkaassa Napapiirin sankarit ry esittää elokuvia. Lisätietoja sekä ohjelma kinokellokas.fi -sivustolta.