Rahoituspäätöksen, sen viestintäohjeen mukaiset logot: tunnus Kolari kasvaa luonnosta, logot Metsähallitus ja EU:n tähtilippu.

Ylläsjärvi-Kesänkijärvi maastoreitti

Kolarin kunta ja Metsähallituksen Luontopalvelut hakivat yhdessä Lapin ELY-keskukselta Maaseuturahastosta reitteihin liittyvää investointihanketta loppuvuoden 2021 hankehaussa.

Hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa kestävästi ympärivuotista matkailua sekä kuntalaisten ulkoilumahdollisuuksia. Suunnitelmaan kuuluu erityisesti alueen reittien ympärivuotisten, turvallisten toimintojen kehittäminen. Alueella vahvasti vaikuttava Pallas-Yllästunturin kansallispuisto luo mahdollisuuksia ja vetovoimaa niin paikallisille, matkailijoille kuin yrittäjyydelle. Ympärivuotisen matkailun edelleen kehittäminen ja sen mahdollisuuksien nostaminen ovat ensisijaisen tärkeitä kestävän kehityksen näkökulmasta sekä alueen houkuttelevuuden ja veto- sekä pitovoiman näkökulmasta.

Tällä hetkellä kesäretkeilyreitit Ylläsjärven ja Äkäslompolon välillä kulkevat lähes kokonaan tunturimaastossa. Reitit ovat korkeuseroiltaan haastavia erityisesti lapsiperheille ja iäkkäämmille retkeilijöille. Tarve Ylläsjärven kylän alueelta Äkäslompoloon kulkevalle helpolle, hyväkuntoiselle reitille, joka sopii kaikenikäisille retkeilijöille, niin pyöräilijöille kuin patikoijillekin, on suuri.


Tässä hankkeessa on tarkoituksena yhteistyössä Kolarin kunnan ja Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa kunnostaa Ylläsjärvi - Kesänkijärvi reittiosuutta n. 10 000 metriä, ympärivuotista ja monipuolista matkailua sekä paikallisia palvelevaksi kokonaisuudeksi. Kunnostettuna reitti tulee olemaan yksi pääväylistä SportResortYlläkseltä sekä Ylläsjärven kylältä Äkäslompoloon ja toisinpäin.


Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 389 000 euroa, josta kunnan ja Metsähallituksen yhteinen omarahoitusosuus on 30%. Lapin ELY-keskus hyväksyi hankkeen rahoitukseen, ja käytännön työt alkoivat välittömästi hankepäätöksen saatuamme. Hankeaika on 31.10.2023 asti. Maastotyöt edellyttävät toimia lumipeitteen aikana, jotta materiaalit saadaan kuljetettua ympäristöä säästäen parannettaviin kohtiin. 

Kiitämme yhteistyöstä sekä ymmärryksestä jo etukäteen. Ensi kesän jälkeen meillä on paremmat mahdollisuudet ja monipuolisemmat reitit jälleen käytössä ympärivuotisesti.


Lisätietoja:
maastotyöt Metsähallitus Jari Ylläsjärvi, puh. 040 513 3627
hankkeen hallinto Kolarin kunta Nina-Maria Möykkynen, puh. 040 489 5007

Luontoon.fi sivustolla tiedotetaan kunnostustyöstä ja sen etenemisestä. https://www.luontoon.fi/-/yllaksella-kesareittiverkosto-paranee-taas-yhden-hyppayksen-verran

hankenumero 178279
- hanke toteutuu ajalla 1.12.2021 -31.10.2023
- rahoitus yhteensä 389 000 €, josta EU:n ja valtion osuus 272 300 €
- Kolarin kunnan suora rahoitusosuus 11 500 €

Rahoituspäätöksen mukainen A3-juliste