Kolarin kylien kehittämishanke ja Kolarin kylien investointihanke

Leader Tunturi-Lappi, Leader, EU-lippu, Kolari tunnus

Matkailu on kunnan tärkein elinkeino ja Kolarin kunta tekee töitä kylien kylä- luonto- ja kulttuurimatkailun kehittämiseksi muun muassa kylien investointi- ja kehittämishankkeiden avulla. Projektipäällikkönä häärää Jyrki Vaattovaara, jonka apuna valokuvia, videoita ja muuta markkinointimateriaalia luo Pete Huttunen. Hankkeet ovat rahoitettu Leader Tunturi-Lappi ry:n kautta EU:n maaseuturahastosta.

Kylien käyttöön on investointihankkeessa hankittu mm. siirrettävät katsomot, esiintymislavoja, telttoja, kaksi kotaa sekä äänentoistolaitteet ja valaistus. Kesän 2018 aikana kylille pystytetään myös tervetulo- ja opastustauluja. Investointihankkeen hankintojen lisäksi kylien ja kuntalaisten käytössä on myös monipuolinen puvusto, josta löytyy asuja mitä erilaisimpiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin!

Kehittämishankkeessa on kartoitettu Kolarin historiaa ja kylien identiteettejä, joista on luotu hieno kylien yhteisponnistus: Kolari 150 -teatteriesitys. Näistä tarinoista voi jatkossa ammentaa mitä erilaisimpia tuotteita, ja kehittämishankkeessa on muun muassa suunniteltu 11 kylää yhdistävä tarinallinen pyörä- ja vaellusreitti Kolarin kunnan läpi aina Pallas-Yllästunturin kansallispuiston porteille saakka. Majoituspaikkoja reitin varrelta löytyy mm. AirBnB -nettisivuilta.

Kolarissa on monia eri tapahtumia ympäri vuoden ja parhaiten tietoa niistä löytyy Ylläksen ja Kolarin kunnan yhteisestä tapahtumakalenterista. Kehittämishankkeen aikana on kylille suunniteltu ja toteutettu uusiakin tapahtumia, muun muassa Teuranhiihto, yhteinen kulttuuripäivä Ruotsin Pajalan kunnan kanssa sekä Nuottavaaran kylälle suunnitellut kansainväliset koiravaljakkokilpailut.