Ylläsjärven päiväkodin putket vaihdetaan

13.03.2018

Ylläsjärven päiväkodin koko käyttövesiputkisto uusitaan kesäkuussa. Päiväkodin kupariputkissa on havaittu muutamia pistemäisiä vuotoja, ja putkia on tutkinut teknologian tutkimuskeskus VTT.

Tutkimuksen tulosten mukaan päiväkodin putkien uusiminen on ainoa vaihtoehto. Kupariputket korvataan korroosionkestävästä yhdistelmämateriaalista eli komposiitista tehdyillä putkilla.

Yhtä syytä uudehkon päiväkodin putkien syöpymiseen ei löytynyt, mutta Ylläsjärven veden laadullisilla ominaisuuksilla on ollut merkittävä vaikutus.

Ylläsjärven kylän käyttövesi on käsittelemätöntä, hyvälaatuista pohjavettä, jonka ph on luonnostaan matala. Veden sisältämä pii on estänyt putkia suojaavan kuparioksidikerroksen muodostumisen. Putkien syöpymiseen on todennäköisesti vaikuttanut myös se, että veden käytössä on loma-aikoina taukoja, joiden aikana vesi seisoo putkissa. Päiväkodin kuuman veden lämpötila on ajoittain jäänyt suositeltua alhaisemmaksi, mikä on osaltaan edesauttanut putkien korroosiota.

Samankaltaisia kupariputkien syöpymisongelmia on huomattu muissakin Suomen kunnissa, esimerkiksi Keravalla, Salossa ja Pellossa.

Päiväkodin putkiremontti tehdään normaalin kesätauon aikana 4.6.–8.7. Tunturialueen päiväkodit Äkäslompolossa ja Ylläsjärvellä ovat kesän loma-ajan avoinna vuorotellen.

Ylläsjärven päiväkoti valmistui kesällä 2012. Kesällä ja syksyllä 2017 päiväkoti oli suljettuna uuden koulun ja käyttäjämäärän kasvun vuoksi tehdyn keittiölaajennuksen vuoksi.

Päiväkodin käyttövesiputkien uusimisesta antaa lisää tietoa tekninen johtaja Johanna Mehtälä, 040-489 5050 ja päivähoidon järjestelyistä päivähoidon johtaja Raili Ojala, 040-827 7384.