Ylläksen ladut suljetaan

24.03.2020

Visit Ylläs

Latujen ja reittien sulkeminen 23.3.2020


Kysymyksiä ja vastauksia, Korona poikkeustilanne
Miksi Ylläs sulkee ladut?

Ladut ovat Ylläksen yksi tärkeimmistä vetovoimatekijöistä. Nyt me Ylläksellä haluamme noudattaa hallituksen linjaa ja haluamme toimia vastuullisesti. Lapin kunnat ovat yhteisesti vedonneet hallitukseen sunnuntaina 23.3.2020, että kotimaan matkailijat siirtäisivät lapin lomansa myöhempään ajankohtaan. Tämän takia olemme päättäneet lopettaa latujen hoidon 23.3.2020. Ylläksen latujen hoidosta vastaa Ylläksen matkailuyhdistys. Tässä ajatellaan sekä paikallisten että asiakkaiden parasta, haluamme olla vastuullisia. Lapin sairaanhoito kapasiteetti on mitoitettu asukasluvun mukaan ja se ei tule kestämään lapin matkailijamääriä. Laduilla sattuu aina silloin tällöin onnettomuuksia eikä nyt ole hyvä hetki kuormittaa terveydenhoitoa. Ylläksen matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Elias Teriö sanoo.


Koskeeko sulkeminen myös talvipolkuja- ja moottorikelkkareittejä?

Kyllä koskee. Lopetamme tässä poikkeustilanteessa kaiken matkailua tukevan reittien hoidon.
Miksi olette aikaisemmin tiedottaneet, että latujen hoito jatkuu toistaiseksi? Olemme seuranneet päivittäin muuttunutta tilannetta. Kansanterveyden näkökulmasta latujen hoito olisi ollut perusteltua. Nyt kuitenkin haluamme olla vastuullisia ja noudattaa tätä poikkeustilannetta, jota kukaan meistä ei osannut aikaisemmin aavistaa.


Voiko latuja ja reittejä edelleen käyttää?

Vetoamme jokaisen omaan harkintakykyyn. Reitit muuttuvat jopa vaarallisiksi vaihtuvien olosuhteiden myötä. Tällöin myös onnettomuusriski kasvaa ja sairaanhoito resurssimme eivät tule sitä kestämään. Siispä pyydämme arvioimaan lähtöä reiteille valitsevien valtiovallan ohjeiden mukaisesti.


Olen ostanut kartan, saanko rahat takaisin?

Karttatuloilla kustannetaan laajan verkoston käyttömaksuja. Latujen, talvipolkujen ja kelkkareittien hoito maksaa puoli miljoonaa euroa kaudessa. Alkutalvesta myymme vielä tämän kauden karttoja, ennen uuden kartan ilmestymistä. Karttamyynnin osuus on 20%. merkittävässä osuudessa.


Palautetaanko Ylläksen vapaaehtoinen latumaksu?

Latujen, talvipolkujen ja kelkkareittien hoito maksaa puoli miljoonaa euroa kaudessa. Mökkiläisten ja alueen yritysten vapaaehtoiset latumaksut ovat tärkeä osa varainhankintaa.Jotta Ylläksen upeat reitit ovat tulevaisuudessakin käytössä, maksathan tämän vuoden vapaaehtoisen reittimaksun, jos sitä et vielä ole maksanut.


Latujen hoito lopetettiin, mutta näin vielä latukoneen reitillä?

Latukoneet valmistelevat viikon 13 aikana ladut ja reitit kesäkuntoon, mikä on normaali toimenpide kauden päätytyttä.


Lisätietoja Elias Teriö, 040 570 9666, elias.terio@yllas.fi