Palvelukoti Tannan rakennus

Vuodeosasto siirtyy Tannaan

26.07.2021

Maanlaajuinen henkilöstöpula sotepuolella näkyy Kolarissakin - töiden ja yksiköiden uudelleenjärjestely helpottamaan tilannetta

Kolarin hoivan yksiköissä järjestellään syksyn aikana töitä uudelleen jatkuvan hoitajavajauksen vuoksi.
– Kesän aikana on ylimääräisiin vuoroihin tuleville on maksettu sadan euron suuruista hälytysrahaa, joka ei pidemmän päälle ole kestävä ratkaisu, Kolarin vt. perusturvajohtaja Johanna Kiili tiivistää.

Terveyskeskuksen vuodeosasto on suunniteltu siirrettäväksi syyskuussa Palvelukoti Tannaan, johon perustetaan aluksi neljä sairaanhoidollista paikkaa.
– Vuodeosaston potilasaineistoa on seurattu kesän aikana ja havaittu että sinne tulevista potilaista vain kolmannes tarvitsee varsinaista sairaanhoitoa, Kiili kertoo.
Muutoksen jälkeen Tannassa tulee olemaan sairaanhoitaja kolmessa vuorossa ja lisäksi yksi kiertävä sairaanhoitaja iltaisin ja viikonloppuisin. Kiertävän sairaanhoitajan toimenkuvaan tulee kuulumaan osaston päivystyspotilaiden ja kotihoidon sekä palvelutalon asiakkaiden hoidon tukeminen.

– Henkilöstöpula on maanlaajuinen ja siihen vaikuttavat koronarokotuksiin ja koronanäytteenottoon sidottu työvoima.Tämän vuoksi ei ole olemassa nopeaa ratkaisua ilman, että teemme rakenteellisia muutoksia hoivan uudelleen järjestämiseksi Kolarissa,
Kiili tiivistää asian.

Hoivan paikkaluku ei vähene

– Käymme läpi hoitajien tehtävänkuvat heinä-elokuussa, jotta siirtyminen uusiin tehtäviin tapahtuu jouhevasti ja hallitusti, Kiili summaa.

Muutosten jälkeen Kolarissa on tarjolla kuntalaisille neljä sairaanhoidollista paikkaa Tannassa, 4–6 kuntouttavaa paikkaa entisessä Ruuttikodissa sekä yksi vuorottelupaikka mielenterveyskuntoutujille Ruuttikodissa. Vanhusten tilapäiseen vuorotteluun tarkoitetut paikat sijaitsevat Tannassa, Palvelutalolla, Pappilantiellä, sekä perhehoitokodeissa Onnelassa ja Väikkölässä. Kokonaisuudessaan hoivan paikkaluku ei vähene.

– Tämä muutos vaatii meiltä kaikilta joustavuutta ja uuden opettelua. Kaikkien työpanos on tärkeä ja muutoksia on tehtävä, jotta henkilöstön määrä riittäisi.
– Itse olen ollut huolissani henkilöstön jaksamisesta ja koen, että tällä tavalla henkilöstön kuormitusta voidaan vähentää, Kiili kertoo.

Kiili on käynyt itsekin tekemässä työvuoroja hoivan eri yksiköissä hoiva-avustajan roolissa.
– Hoiva-alasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kokeilemaan meille hoiva-avustajan töitä käytännössä, hän kertoo. Lisätietoa tehtävistä saa numeroista 040 489 5060 (Tannan vastaava) ja 040 489 5381 (kotihoidon vastaava)
Alalle voi myös kouluttautua työn ohessa esimerkiksi oppisopimuksella.

-toimittaja Petra Kannisto

Kunnanhallituksen päätös 9.2.2021, johon nyt tehdyt suunnitelmat perustuvat.