Vuodenvaihteen koronatiedote

12.01.2022

400 sai rokotteen, 320 kävi testissä ja 140 tartuntaa löydettiin

Kolarissa rokotettiin viime viikolla (3.–9.1.) noin 400 kuntalaista. Noin 90 prosenttia rokotteista oli kolmansia. Kolmannen rokotteen rokotuskattavuus on Kolarissa koko Suomea suurempi. 37,6 prosenttia yli 12-vuotiaista kolarilaisista on saanut kolmannen rokotteen (koko maassa 32%). Toisia rokotteita kolarilaiset ovat ottaneet muuta maata vähemmän. Kolarissa kaksi rokotetta on saanut 80,7 prosenttia yli 12-vuotiaista. Koko Suomen luku on 84,2% (Luvut:THL 11.1.). Äkäslompolossa järjestettiin oma joukkorokotus ensimmäisen ja toisen rokotteen ottajille, mutta se ei houkutellut paikalle kuin muutaman.

Rokotusten ruuhkahuippu osui jouluviikolle sekä tammikuun ensimmäisiin rokotuspäiviin. Tällä viikolla rokotukset ovat sujuneet rauhallisesti, ja niiden odotetaan jatkuvan rauhallisina. Kolarin kunta suosittelee koronarokotteen ottamista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti. Kunta järjestää tammikuussa runsaasti avoimia rokotuspäiviä Kolarissa, Sieppijärvellä ja Äkäslompolossa 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Yli 12-vuotiaat voivat myös varata rokotusajan Kolarin neuvolaan. Tammikuun rokotuspäivät ja THL:n suositukset löydät tämän tiedotteen lopusta sekä Kolarin verkkosivuston etusivun uutisista.

Tartuntahuippu osui vuoden ensimmäiselle viikolle

Viime viikolla Kolarissa todettiin 140 koronatartuntaa, mikä oli kaksinkertainen määrä edelliseen viikkoon verrattuna sekä tähän saakka suurin tartuntojen määrä Kolarissa. Jouluviikolla (20.–26.12.) tartuntoja todettiin 20.

Vuodenvaihteen ja alkuvuoden ajan tartunnoista joka kolmannen saivat kolarilaiset, kolmasosan ulkokuntalaiset ja loppukolmanneksen ulkomaalaiset. Kolarissa on todettu ensimmäinen omikron-muunnoksen aiheuttama tartunta noin kaksi viikkoa vanhasta näytteestä. Positiivisista näytteistä noin joka kymmenes tutkitaan.

Koronatestiin pääsee Äkäslompolossakin

Kolarin terveyskeskuksessa tehtiin vuoden ensimmäisellä viikolla 320 koronatestiä. Ruuhkaisimpana päivänä testattavana kävi 80 henkilöä. Joulun väliviikolla testejä tehtiin 200 ja jouluviikolla 160. Lisäksi testejä on tehty Ylläksen alueella matkanjärjestäjien toimesta ja yksityisillä palveluntarjoajilla. Positiivisten tulosten osuus testeistä on vaihdellut 10–30 prosentin välillä. Tällä viikolla testausmäärät ovat pienentyneet noin 30 päivittäiseen testiin.

Kolarin kunnan koronavirustestaus on aloitettu Äkäslompolossa yhteistyössä MediYlläksen kanssa. Oireiset kuntalaiset, sesonkityöntekijät ja kotimaiset matkailijat voivat käydä testissä maksutta ajanvarauksella. Tarkempaa tietoa löydät tämän tiedotteen lopusta sekä Kolarin verkkosivuston etusivun uutisista.

Koululuokka ja päiväkodin väkeä altistui

Kolarin koulun 1b-luokka asetettiin tiistaina 11.1. karanteeniin luokassa ilmenneen koronatartunnan vuoksi. Karanteenin pituus on kymmenen vuorokautta, ja oireettomat voivat vapautua karanteenista kuudentena päivänä terveydenhuollon tekemällä negatiivisella koronatestillä.

Koulu järjestää opetusta ja kouluruuan kaikille karanteeniin määrätyille oppilaille. Opettaja toimittaa oppilaille tehtävät ja seuraa niiden tekemistä. Kouluruoka jaetaan ruokatarvikekasseina, joita on saatavilla perjantaista 14.1. lähtien. Vanhemmat ilmoittavat luokanopettajalle/luokanvalvojalle ruokatarvikekassin tarpeesta ja noutavat sen omalta koulultaan tai pyytävät jonkun muun noutamaan kassin, mikäli koko perhe on karanteenissa.

Ylläsjärven päiväkodilla olleella henkilöllä todettiin tiistaina 11.1. koronatartunta, minkä vuoksi 11 päiväkodin lasta on asetettu karanteeniin. Koronan jo sairastaneita lapsia ei asetettu karanteeniin. Karanteenin pituus on kymmenen päivää, josta voi vapautua kuudentena päivänä tehtävällä kotitestillä. Terveydenhuolto on jakanut perheille kotitestit.

Miksi ja milloin rokote ja miten testiin?

Miksi koronarokote kannattaa ottaa?

Koronavirusrokote antaa suojaa SARS-CoV2-viruksen aiheuttamaa koronavirustautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan, tehohoitoa vaativaan tilaan. Osa potilaista saattaa kärsiä COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksista, kuten väsymyksestä, hengenahdistuksesta, yskästä sekä nivel- ja rintakivuista. Koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita. (Lähde: THL)

Koronarokotukset lapsille ja aikuisille

5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat ilman ajanvarausta torstaina 13.1. Yli 12-vuotiaiden rokotukset jatkuvat ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta.

Tammikuun rokotuspäivät

 • torstaina 13.1. Kolarin neuvolassa 5–11-vuotiaat kello 15–17
 • maanantaina 17.1. Sieppijärven neuvolassa
  • 5–11-vuotiaat kello 10–11.30.
  • yli 12-vuotiaat kello 12–14.
 • tiistaina 18.1 Kolarin neuvolassa yli 12-vuotiaat kello 10–18
 • perjantaina 21.1. Äkäslompolon koululla
  • 5–11-vuotiaat kello 10–11.30
  • yli 12-vuotiaat kello 12–15
 • tiistaina 25.1 Kolarin neuvolassa yli 12-vuotiaat kello 10–18

Koronarokotukset ajanvarauksella yli 12-vuotiaille Kolarin neuvolassa

 • torstaina 20.1. kello 12–18
 • torstaina 27.1. kello 12–18

Ajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen.

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta kaikille 18 vuotta täyttäneille.

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.
 • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

THL suosittelee koronarokotetta kaikille 12–15-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä

 • 5–11-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille, joiden sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille
 • 5–11-vuotiaille lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia ihmisiä.
 • Koronarokotuksia tarjotaan myös kaikille muille 5–11-vuotiaille.
 • Koronarokotteita ei anneta lainkaan alle 5-vuotiaille lapsille.

Rokotuspäivistä voit tiedustella numerosta 040 845 1099. Lasten rokotuksista voit ottaa yhteyttä neuvolaan, puh. 040 769 1357 (pohjoinen alue), 040 701 4907 (kirkonkylä) tai 040 093 2850 (eteläinen alue)

Koronatestaus Kolarissa ja Äkäslompolossa

Hakeudu koronavirustestiin lievienkin koronavirustartuntaan sopivien flunssaoireiden alkaessa. Lieväoireisena voit myös tehdä kotitestin. Kotitestin positiivinen tulos on varmistettava terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Kolarin kunnan koronavirustestaus on aloitettu Äkäslompolossa yhteistyössä MediYlläksen kanssa. Oireiset kuntalaiset, sesonkityöntekijät ja kotimaiset matkailijat voivat käydä testissä maksutta ajanvarauksella.

 • Varaa aikaa testiin numerosta 040 411 2262
 • Testauspaikka sijaitsee osoitteessa Äkäsentie 8

Kolarin terveyskeskuksessa koronatestiin pääsee ilman ajanvarausta päivittäin kello 13.30–14.

 • Koronanäytteenottopiste sijaitsee Kolarin terveyskeskuksen Sairaalantien puoleisessa päädyssä osoitteessa Sairaalantie 4b, 95900 Kolari.
 • Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä koronanäytteenottonumeroon puh. 040 152 9185.

Lisää tietoa Kolarin koronatilanteesta antaa johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi, puh. 040 489 5080.