Vieraslajien hävitysohje

Vieraskasvit valtaavat elintilaa

12.06.2020

Vieraskasvit valtaavat elintilaa luontaisilta kasvilajeilta ja heikentävät luonnon monimuotoisuutta

– Lapin yleisimpiä haitallisia vieraslajikasveja ovat jättipalsami, lupiini, kurtturuusu sekä jättiputki, kertoo Paula Aho Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkesta.
Hänen mukaansa Kolarin korkeudellakin kasvaa kaikkia edellä mainittuja vieraslajeja.
Vieraskasvit eivät kuulu alunperin Suomen luontoon, ja ne vievät elintilaa luontaisilta kasveilta ja leviävät usein hallitsemattomasti.

– Vieraskasvien siemenet kulkeutuvat ihmisen ja lintujen mukana kaikkialle, Aho kertoo.
Kasvien hävitys onkin hyvä aloittaa nyt, kun ne eivät ole vielä ehtineet siementämään.

Monen puutarhassa kasvaa kurtturuusu, jonka hävittäminen on työlästä, mutta ei mahdotonta. Kurtturuusu on levinnyt laajasti meren hiekkarannoilla, ja se tuntuu viihtyvän myös Lapissa. Kurtturuusu pitää hävittää lain nojalla pihoilta vuoteen 2022 mennessä.
– Ruusu pitää leikata maan tasalle joka kerta kun se kasvattaa lisää vihreää. Tätä joutuu tekemään parin-kolmen vuoden ajan, kunnes se näivettyy. Toinen tapa on peittää maa kokonaan maanpeittokankaalla pariksi vuodeksi, Aho opastaa.

– Jos jossakin on isoja vieraslajiesiintymiä, niin voimme mahdollisesti auttaa järjestämällä kasvien hävitykseen talkoot, Aho vinkkaa.

Miten tunnistat kurtturuusun? Tee Yle:n testin täällä

Apua ja neuvoja vieraskasvien hävittämiseen voi kysyä Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkeesta Paula Aholta p.050 514 6151