Valtuusto otti vastaan kaivosadressin

17.09.2019

Kolarin kunnanvaltuusto otti tänään vastaan viiden ja puolen vuoden aikana Äkäslompolon Jounin Kaupalla ja verkossa kerätyn adressin, jolla yli 50 000 kuntalaista ja matkailijaa vastustaa Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeen toteuttamista.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Nordberg kiitti adressin luovuttajia ja nimien kerääjiä suuresta ponnistuksesta ja kertoi jokaisen kolarilaisen päättäjän ottavan vakavasti kaivoshankkeeseen liityvän päätöksenteon. Adressin luovuttivat sen perustaja ja Äkäslompolon kyläläinen Heli Kaulanen, valtuustoryhmä Meän Kolarin kunnanvaltuutettu Mikko Lipponen ja Äkäslompolon kyläläinen Pirkko Hietaniemi.

Kolarin kunnanvaltuusto päättää myöhemmin Hannukaisen kaivoshankkeen kaavoituksesta. Kaavan valtuustokäsittelyn aikataulu ei vielä ole tiedossa. Kaivoshankkeen ympäristölupa on tällä hetkellä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä, ja yhtiön Tukesilta saamasta kaivospiiripäätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen.

Adressi luovutettiin kunnanvaltuuston kokouksen aluksi kokoustauon aikana. Varsinaisessa kokouksessaan valtuusto päätti äänestyksen jälkeen myöntää lainantakauksen tytäryhtiölleen Tunturi-Lapin Vesi Oy:lle uusien toimitilojen sekä Lapin pelastuslaitokselle vuokrattavien tilojen rakentamiseksi Äkäslompolon kylään. Kunnanhallituksen esityksen mukaisesti kunta sitoutuu täysimääräiseen omavelkaiseen takaukseen, jotta Tunturi-Lapin Vesi Oy saa Kuntarahoitus Oyj:ltä 2,1 miljoonan euron suuruisen kiinteistöleasingin. Kunta edellyttää takaukselle vastavakuutta sekä pitkäaikaisen vuokrasopimuksen tekemistä Lapin pelastuslaitoksen kanssa ennen hankkeen aloittamista.

Valtuusto valitsi yksimielisesti ja kunnanhallituksen esityksen mukaisesti uudeksi perusturvajohtajaksi yhteiskuntatieteiden maisteri Mari Metsävainion. Valtuusto valitsi tekniseksi johtajaksi äänestyksen jälkeen Kolarin kunnan maankäyttöinsinöörin Kullervo Laurin. Lauri sai suljetussa lippuäänestyksessä yhdeksän ääntä sen jälkeen, kun valtuusto oli pitänyt neuvottelutauon ja äänestänyt valinnan pöydälle panemisesta. 15:stä hakijasta yhdyskuntatekniikan insinööri Matti Koski sai kuusi ääntä ja insinööri Kari Laurila yhden. Neljä valtuutettua äänesti tyhjää.