Uudet oppimisen tilat vai peruskorjaus?

24.04.2019

Kolarin kunta etsii konsulttia selvittämään, mitä maksaisi ja tarkoittaisi kirkonkylän peruskoulun ja päiväkodin peruskorjaus verrattuna kokonaan uuteen päiväkoti-, peruskoulu- ja lukiorakennukseen. Kolarin oppimisen tilojen tulevaisuutta on pohtinut poliitikoiden ja viranhaltijoiden työryhmä, joka esitti kirkonkylän rakennusten peruskorjaus- ja uudisrakennusvaihtoehtojen selvittämistä ja kustannusarvioiden laskemista.

Tekninen johtaja Johanna Mehtälä kertoo, että päättäjät saavat laajan, havainnekuvia sisältävän konsulttityön tulokset työpöydälleen loka–marraskuun vaihteessa tänä vuonna, jolloin toteutettavalle vaihtoehdolle voidaan varata suunnittelumääräraha ensi vuodelle. Rakentamaan tai korjaamaan päästään aikaisintaan vuonna 2021.

Heikoimmassa kunnossa olevan lukion käyttöiäksi arvioitiin vuonna 2018 tehdyn kuntotutkimuksen perusteella muutama vuosi. Lukiolaiset tarvinnevat siis joka tapauksessa väistötilat. Työhön valittava konsultti selvittää myös, miten väistötilat järjestetään korjaus- tai rakennustöiden ajaksi.

Kolari on kuntotutkituttanut viime vuosina ison osan kiinteistöistään. Johanna Mehtälä kertoo, että korjaamisen tarvetta on monissa kiinteistöissä. Tulevana kesänä korjauksia tehdään esimerkiksi kirjaston tiloissa. Äkäslompolon koulun vanhaa osaa korjataan myös kevyesti, kun koulun keittiö muutetaan jakelukeittiöksi.

Sieppijärven koulun laajentamiseen on varattu suunnitteluraha tälle vuodelle. Sieppijärvellä lisää tilaa tarvitaan teknisen työn tilan ja yhden luokkahuoneen verran. Tällä hetkellä koululla on väistötila. Ylläsjärven koulun laajentamiseen rahaa ei ole tälle vuodelle varattu, mutta suunnittelu pyritään silti käynnistämään. Ylläsjärvellä tarvetta on vähintään yhdelle uudelle luokalle ja pienryhmätilalle.

Kolarin kunnanvaltuusto hyväksyi joulukuussa kiinteistöstrategian, jossa linjataan kunnan kiinteistöjen kehittämistavoitteet vuoteen 2025 saakka.

Haussa turvalliset, terveelliset ja ajanmukaiset oppimisen tilat

  • Kolari pyytää tarjousta 10.5. mennessä kirkonkylän päiväkodin, peruskoulun ja lukion peruskorjauksen tai uudisrakennuksen suunnittelemisesta.
  • Kunta etsii tilojen turvallisuuden, hyvän sisäilman, pedagogiikan, energiatehokkuuden, elinkaarikustannusten ja tilojen yhteiskäyttömahdollisuuksien sekä hallinnoinnin kannalta parasta ja kannattavinta kokonaisratkaisua.
  • Tällä hetkellä käytössä on kolme rakennusta, joista päiväkodin kolmessa ryhmässä on reilut 50 lasta, peruskoulussa 219 oppilasta ja lukiossa 41 opiskelijaa.
  • Peruskoulu on rakennettu vuonna 1972, peruskorjattu 1988–89 ja remontoitu 2012.
  • Lukio on rakennettu vuonna 1978. Peruskorjausta ei ole tehty.
  • Jussintien päiväkoti on rakennettu vuonna 1986. Peruskorjausta ei ole tehty.

Lisää tietoa oppimisen tilojen peruskorjaus- tai uudisrakennushankkeesta antaa tekninen johtaja Johanna Mehtälä, 040 489 5050 sekä sivistysjohtaja Juha Väisänen, 040 489 5030.