Tutustumismatka Aitikin kuparikaivokselle

28.12.2017

Kolarin kunta järjestää kaikille avoimen ja maksuttoman tutustumismatkan Ruotsin Jällivaarassa sijaitsevalle Bolidenin Aitikin kuparikaivokselle tiistaina 23. tammikuuta.

Matkan tarkoituksena on tutustua Ruotsin suurimman kupariavolouhoksen toimintaan ja saada käsitys kaivoksen ympäristö-, maisema-, taloudellisista ja muista vaikutuksista.

Matkalle lähdetään bussikuljetuksella Kolarin kunnanviraston edestä kello 7.30. Takaisin Kolarissa ollaan noin kello 17. Matkaan sisältyy kunnan tarjoama ruokailu. Mukaan pääsevät 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Matkalle voi ilmoittautua mukaan perjantaihin 12. tammikuuta mennessä osoitteeseen milla.salo@kolari.fi tai numeroon 040-489 5368. Ilmoita lähtijän nimi ja puhelinnumero.

Miksi kunta kutsuu Aitikiin?

Kolarin kunta valmistautuu päättämään Hannukaisen rauta-kulta-kupari-kaivoshankkeen kaavoituksesta. Kaivoshankkeen luvitus on käynnissä: Hannukainen Mining Oy sai kaivospiiriluvan 18.9.2017 Seuraavaksi yhtiö odottaa päätöstä ympäristö- ja vesitalouslupahakemukseensa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta. Kolarin kunnan päättäjät valmistautuvat käsittelemään kaivosalueen kaavaehdotusta vuoden 2018 aikana.

Kaivosvierailun tarkoituksena on antaa kuntalaisille, päättäjille, virkamiehille ja medialle realistinen käsitys avolouhostyyppisen kaivoksen toiminnasta ja vaikutuksista ympäröivään yhteiskuntaan ja luontoon sekä antaa työkaluja Hannukaisen kaivoshankkeen arvioimiseksi.

Boliden-yhtiön omistama Aitik valittiin kohteeksi sen vuoksi, että se on suunnitellun Hannukaisen kaivoksen tavoin avolouhos, ja lisäksi se on toiminut jo melko pitkään, vuodesta 1968. Näin ollen Aitik antaa käsityksen siitä, millaista Hannukaisen avolouhoksen toiminta voisi olla mahdollisen toiminnan loppuvaiheessa.

Aitik on Ruotsin suurin kupariavolouhos, jonka syvyys on tällä hetkellä 450 metriä. Kaivoksella on noin 700 työntekijää. Hannukainen Mining Oy suunnittelee Kolarin Hannukaiselle avolouhosta, jonka syvyys olisi syvimmillään noin 250 metriä. Hannukainen Mining Oy arvioi Hannukaisen rauta-kulta-kupari kaivoksen työllistävän toteutuessaan noin 350 työntekijää.