Tulvatiedote (päivitetty 21.5. kello 16.00)

19.05.2023

Tulvatiedote

 

Kolarissa (Pellossa, Muoniossa, Ylitornion pohjoispuolella) tulvavesi on kääntynyt laskuun. Myöskään Ylitorniolla tulvan ei odoteta enää nousevan. Tärkeää on edelleen tehtyjen suojausten toimivuuden seuranta kunnes vesi on laskenut riittävästi.

Jos tarvitset pelastuslaitoksen apua tulva-asioissa, eikä kyseessä ole välitön hengenvaara, soita Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitoksen operaatiokeskuksen numeroon 040 152 8650. Hengenvaaraa aiheuttavissa tilanteissa välitön yhteydenotto 112-numeroon.

 

Tulvaveden vaarallisuuteen ja virtauksen voimaan tulee kiinnittää huomiota

 

Pelastuslaitos muistuttaa tulvaveden valtavasta voimasta ja virtaavan veden arvaamattomuudesta, joka on syytä ottaa tosissaan. Seuraathan tulvaa turvallisen välimatkan päästä ja varmistat, etteivät lapset leiki tulvavedessä. Virtaaman lisäksi vaaraa voi aiheuttaa tulvaveden mahdolliset epäpuhtaudet.

Pelastuslaitos kehottaa myös välttämään turhaa liikennettä tulva-alueilla niin maalla kuin vedessä.

 

Tieliikennekeskuksen tiedot poikki menneistä teistä: Liikennetilanne (fintraffic.fi).

Poikki olevat tiet Ruotsin puolella: www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/

- - - - - - - - - - - - - - - 

 

Pahin tulvatilanne on tällä hetkellä Torniossa. Ennusteiden mukaan Torniossa tulvahuippu saavutetaan tulevana yönä tai maanantain aikana. Tulvan odotetaan nousevan Torniossa vielä 10-15 senttiä. Näillä näkymin tulva jäisi kuitenkin 30-40 senttiä alle tulvapenkereen ylärajan. Asukkaita kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa omatoimisesti varautumaan tilanteeseen. Tornion ja Karungin pelastuslaitosten pihalla on haettavissa hiekkaa tulvasäkkejä varten.

Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitos on varautunut tulvatorjuntaan siirtämällä lisää kalustoa Tornioon. Pelastuslaitos on myös saanut virka-apua Oulun, Seinäjoen ja Vaasan pelastuslaitoksilta, joista on toimitettu viime yönä 1,3 kilometriä siirrettävää tulvavallia ja tehokkaita pumppuja. Myös puolustusvoimilta on saatu tulvantorjuntakalustoa.

Tulva ei ole aiheuttanut vaaraa ihmisille. Jonkin verran Pelastuslaitos on joutunut muistuttamaan, että olisi hyvä pysytellä pois tulvavedestä. Yksittäisiä rakennuksia on saattanut kastua, ja jonkin verran kellareita on vedenvarassa. Suurvahingoilta on vältytty, mutta toki tulva voi aiheuttaa henkilökohtaisesti isoja menetyksiä niille, joiden omaisuutta on vedenvarassa.

Katso ohjeita omatoimiseen tulvasuojaukseen:

https://www.youtube.com/watch?v=m_ls0fHYDok

https://www.vesi.fi/suojaa-koti-tulvalta/?fbclid=IwAR081jqWShW61Lq7zZcNsdnDYVuGYqVrAyp9tPhiTFcnpFYaa87cwhwIpGk

Ajantasaista tietoa tulvatilanteesta sekä toimintaohjeet löydät Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sivustolta.

Pelastuslaitos vastaa virallisesta tiedottamisesta.

 

 

Kiinteistön ja omaisuuden suojaaminen on omistajan vastuulla
Lapin Pelastuslaitos muistuttaa, että jokainen kiinteistön omistaja on vastuussa oman kiinteistönsä ja omaisuutensa suojaamisesta. Kiinteistöjen omistajien on tärkeää varautua tulvaan ja sen aiheuttamiin mahdollisiin vahinkoihin suojaamalla oma kiinteistönsä, kiinnittämällä irtain omaisuus kuten veneet ja laiturit.