Toimitaan koronaturvallisesti kesällä

05.06.2020

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien yhteinen koronakesäviesti lappilaisille: Toimitaan koronaturvallisesti myös kesällä!

Pidetään kaikki yhdessä Lappi koronavapaana. Tällä hetkellä tautitilanne on hyvä Lapin alueella, mutta tilanne voi muuttua. Jokainen meistä voi omalta osaltaan varmistaa, että koronatartunnat eivät meillä Lapissa leviä.

Meillä on takana hyvin poikkeuksellinen kevät rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Koronasta johtuvat poikkeusolot tulevat jatkumaan vielä jonkin aikaa ja siksi on tärkeää toimia niin lomalla, vapaa-ajalla kuin töissä koronaturvallisesti muut kanssaihmiset huomioiden.

Olemme koonneet tähän muutamia toimintaohjeita. Nautitaan kesästä, pidetään yhteyttä ja tavataan läheisiä turvallisesti, sillä kanssakäyminen ylläpitää henkistä jaksamista ja lisää turvallisuuden tunnetta. Muistetaan kuitenkin vapauden tuoma vastuu.

Tässä tärkeimmät vinkit koronaturvalliseen kesään:

1. Jos sairastut lievästikin, mene koronatestiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes vastaus tulee.
Näin havaitsemme yksittäisetkin tartunnat ja pystymme estämään epidemian. Testeihin pääsee helposti – katso tarkemmat tiedot oman kuntasi verkkosivuilta.

2. Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkokokoontumisissa. Ylipäänsä vältä joukkokokoontumisia.

3. Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

4. Suu-nenäsuojainta suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

- Kun tiedät kohtaavasi lähietäisyydeltä riskiryhmään kuuluvia, käytä suu-nenäsuojaa suojataksesi heitä. Tähän soveltuu kertakäyttöinen tai kankainen maski.

- Jos kuulut itse riskiryhmään, käytä suu-nenäsuojainta muiden varotoimien lisäksi esimerkiksi kaupoissa, julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikennevälineissä suojataksesi itseäsi. Ensisijainen on kirurginen suu-nenäsuoja.

Maskin käyttö on huomaavaista muita kohtaan ja sitä kannattaa harjoitella. Lapin tartuntatilanteen muuttuessa annamme tarvittaessa lisäsuosituksia.

5. Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsidesipullo kulkee kätevästi taskussa!

6. Pidetään huolta toisistamme: älä jää yksin, älä jätä läheistäsi yksin!

7. Seuraa koronavirustiedotusta ns. ”koronasäätiedotusta”. Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.

8. Ole läheisten kanssa ja riemuitse kesästä!

Pidetään yhtä ja huolta toisistamme!

Kesälomaterveisin,

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit

Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloiden infektiotiimit

Mukavaa ja turvallista kesälomaa!

Somás ja dorvvolaš geasseluomu!

Šiev já torvolâš kesiluámu!

Hääʹsǩes da staani ǩieʹssluäm!

Ajankohtaista tietoa löydät mm. seuraavista linkeistä:

Lapin sairaanhoitopiiri: https://www.lshp.fi/fi-FI

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri: https://www.lpshp.fi/fi/sairaanhoitopiiri/ajankohtaista/uutiset.html

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19