Tee edunvalvontavaltuutus nyt

10.07.2020

Tee edunvalvontavaltuutus nyt

Edunvalvontavaltuutus on kuin voimassa oleva vakuutus sen varalta, ettet itse pysty hoitamaan asioitasi. Ajatteletko, ettei edunvalvontavaltuutus ole sinulle ajankohtainen? Olitpa sitten eläkeläinen, perheenäiti tai opiskelijanuorukainen, tämä koskee myös sinua.
Ikääntyminen ja sairastuminen herättävät tekemään edunvalvontavaltakirjan ja muut paperit kuntoon, mutta toimintakyky voi heikentyä vaikkapa onnettomuuden, tapaturman, äkillisen sairauskohtauksen tai mielenterveydellisten syiden takia.

Antaaksesi edunvalvontavaltuutuksen asioidesi hoitoon esimerkiksi aviopuolisollesi, tarvitset fyysisen asiakirjan eli edunvalvontavaltakirjan. Pätevälle edunvalvontavaltuutukselle on kaksi kriteeriä: Se on tehtävä oikein ja lain vaatimukset täyttävällä tavalla. Se on tehtävä oikea-aikaisesti eli riittävän ajoissa.

Miksi jokainen tarvitsee edunvalvontavaltakirjan?

  • Haluat päättää itse, kuka hoitaa asiasi ja miten ne hoidetaan siinä tilanteessa, jossa et itse pysty päättämään omista asioistasi. Päätöksenteko on sellaisen ihmisen käsissä, johon juuri sinä luotat.
  • Et halua joutua viralliseen ja jäykkään edunvalvontaan eli holhoukseen.
  • Haluat helpottaa etkä hankaloittaa läheistesi arkea, jos toimintakykysi heikkenee. Teet edunvalvontavaltakirjan myös läheistesi vuoksi.
  • Olet oman elämäsi paras asiantuntija ja haluat ennakoida ja varautua, jos sinulle sattuu jotakin.

Mikä edunvalvontavaltakirja konkreettisesti on?

Annat edunvalvontavaltuutuksen asiakirjalla, jota kutsutaan edunvalvontavaltakirjaksi. Edunvalvontavaltakirjassa nimeät  valitsemasi henkilöt hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi, jos lääkäri toteaa sinut kyvyttömäksi huolehtimaan omista asioistasi. Edunvalvontavaltakirja on siis asiakirja, jolla annetaan toiselle henkilölle oikeus edustaa itseään sitten, kun siihen ei enää itse kykene. Edunvalvontavaltakirjassa annat siis juridiset oikeudet valitsemillesi luottohenkilöille hoitaa asioitasi tulevaisuudessa. Vaikka teet edunvalvontavaltakirjan nyt, se astuu voimaan vasta ja jos et itse kykene huolehtimaan omista asioistasi.
Valtakirjan tekijän on ymmärrettävä riittävällä tavalla valtakirjan merkitys ja sisältö. Valtakirja tuleekin laatia hyvissä ajoin eli laatijan ollessa vielä kykenevä päättämään omista asioistaan. Valtakirjassa määritellään asiat, jotka valtuutus kattaa. Useimmiten valtakirjalla annetaan valtuutetulle oikeus edustaa itseään erityisesti taloudellisissa ja terveyteen liittyvissä asioissa. Valtakirja päivätään, allekirjoitetaan ja todistetaan, ja sitä säilytetään pahan päivän varalle.

Valtakirja tulee voimaan maistraatin vahvistuksen myötä vasta sitten, kun valtakirjan laatija on tullut kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Vahvistamisen perusteena käytetään lääkärinlausuntoa valtuuttajan kyvyttömyydestä huolehtia asioistaan. Eli edunvalvontavaltakirja ja lääkärinlausunto lähetetään oman alueen maistraattiin valtakirjan vahvistamista varten.

Mistä löytyy lisää tietoa?

Digi- ja väestötietoviraston sivuilta saa virallista lisätietoa edunvalvontavaltuutuksesta, sen laatimisesta ja voimaantulosta sekä edunvalvontavaltuutuksen lakkaamisesta. Internetistä löytyy edunvalvontavaltuutus hakusanalla useita yrityksiä ja toimijoita, jotka laativat ja neuvovat edunvalvontavaltuutuksen tekemisessä ja valtuutuksen sisällössä. Nämä palvelut ovat yleensä maksullisia. Valtuutuksen voi myös itse laatia.

Linkki digi- ja väestötietoviraston sivulle