Suuri kiitos joululahjakeräykseen osallistuneille!

18.12.2017

Lahjat ja joulumieli menivät jakoon

Kolarin sosiaalitoimiston väki työskentelee hetken iloisen lahjaröykkiön keskellä.
”Onhan tämä tosi hauska juttu. Meidän palvelut ovat tavallisesti lakisääteisiä, ja tässä on vähän erilainen lähestymistapa,” sosiaalityöntekijä Katja Regina miettii.

Lahjavuori odottaa pääsyä kolarilaisperheiden joulukuusten alle. Kuusen lahjat on kerätty kuntalaisten voimin. Parina vuonna mukana on ollut myös August Ludvig Hartwallin säätiö, joka kuuli Kolarin joululahjakeräyksestä ja pyysi saada osallistua. Vuosien varrella keräykseen on osallistunut muitakin tahoja.

Näidenkin joululahjojen tarina lähtee kymmenisen vuoden takaa, kun Kolarin kunnanvirastolle pystytettiin Hilja Liimataisen aloitteesta ensimmäinen joululahjakuusi. Hilja oli silloin nuorten työpajan projektissa mukana, ja siellä mietittiin yhdessä, miten lahjoja voisi antaa mukavalla tavalla yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa.

”Tämä keksittiin ja se tuotti mahtavasti tulosta. Ihmisten oli mukava antaa lahjoja, ne tulivat tarpeeseen ja olivat oikean kokoisia,” Hilja kertoo.

Hän ilahtuu kuullessaan, että idea toimii hyvin tänäkin päivänä. Joulukuusen pallot kertovat auttamishaluisille kuntalaisille, minkä ikäiselle kolarilaislapselle lahjan voi antaa. Sosiaalitoimisto kerää lahjan tarpeessa olevat lapset, pystyttää kuusen, ripustaa pallot ja hoitaa lahjojen toimittamisen oikeisiin koteihin.

Hartwallin säätiön toiveesta sosiaalitoimen työntekijät ovat kuulostelleet myös lasten toiveita. Joinakin vuosina kolarilaisten auttamisen halu on ollut niin suuri, että pallot on kesken keräyksen tuplattu. Tänäkin vuonna moni lapsi saa keräyksestä kaksi lahjaa.

Kunnan lisäksi kolarilaisten lapsiperheiden joulua on tekemässä esimerkiksi Suomen punaisen ristin Hyvä joulumieli -keräys. Sosiaalitoimisto osallistuu keräykseen auttamalla tarvitsevien etsimisessä ja pyytämällä perheiltä suostumukset lahjan saamiseen.

- Milla Salo