Suunnittelijan kuvaus Kolari-vanthuista

04.07.2016

Minna Mellajärvi, Kolari-vanthuitten suunnittelija (sija 1, virallinen Kolari-vantus)

SAATEKIRJE

”Kolarilaisena mie tiän, että meitä on joka junhaan. Sen takia mie suunnittelinki nämät vanthuut sillä laila, että jokhainen voipi tehä omanlaiset – teema pyssyy samana, vaikka värit vaihtaa. Mallivanthuissa värit on Kolarin kunnan vaakunasta.

Vanthuitten raiotus voipi näyttää jotensakki tutule: se jäljittelee Kolarin kunnan rajala virtaavan Torniojoen mutkia. Ja jokihan on rohki tärkeä osa Kolaria – sieltä met saama lohen ja se erottaa meät rakhaista naapureista justhiinsa passelisti.

Joka tykkää voipi kuvioia pääle vielä yhen raian. Tämä on se, joka tuopi meile tuloa nykysin, ja viepi entisten tulonlähteitten tykö: rautatie. Suomen pohjoisimmale rautatieasemale jääpi turistit, mutta rata jatkaa vielä Rautuvaahran ja Kalkkikankhaale.

Näissä vanthuissa yhistyy siis hyvälä tavala Kolarin historia ja nykypäivä ja lappilaisuuski niissä näkkyy: varressa oleva koristeraita muistuttaa Perä-Pohjolan kansallispuvun pirtanauhaa.

Yksinkertaisen kuvion ansiosta tämä malli on helppo totteuttaa muilaki tekniikoila, ja vielä isompanaki pintana, vaikka kankhaassa.
Matkassa on vanthuitten ohje, joka on kirjoitettu miesten koole. Mallia voipi kuitekki aika helposti muuttaa pienemphäänki kokhoon kaventamalla raitoja. Mallivanthuut on kuottu aavistuksen erilaila ko lopullisessa ohjeessa, mutta net muutokset on emempi teknisiä ko näkyviä.

Langaksi mie valittin kotimaisen Novitan 7 veljestä, joka on kestävä, konepestävä ja eullinen. Siinä on suurin osa villaa, ja neljännes tekokuitua lissäämässä kestävyyttä. Lanka on kuitekki mahollista myös vaihtaa johonki muuhun samanvahvusseen, jolla saapi saman neuletihheyen. Ruottin puolelta löytyvä Järbo Raggi taikka Garnstudion DROPS Big Fabel on hyviä vaihtoehtoja kans, ja voipi käyttää paikallista lamphaanvillaaki.

Ohje on pikkusen suppeammasti kirjoitettu, mutta malli on kyllä alottelevammallekki kutojalla totteutettavissa. Malli on kirjoneuletta, jota ei ole hankala seurata, ja peukunki voipi vaihtaa erillaisseen, jos kiilapeukalo on turhan haastaava. Se ei juuri muuta vanttuitten ulkonäköä hurjasti.”

Mistä mallin idea: Suunnittelijan tervehdyksestä palkintojenjakotilaisuudessa 1.7.2016:
”Idean mie sain, ko mie mietin, että mikä Kolarista tekkee Kolarin, miten sen erottaa muista kunnista. Ko mie olen täälä etelässä selostanu, missa on Kolari, mie olen sanonu, että "se on siinä, missä kohtaa Suomen ja Ruottin rajala on semmonen lovi", ja nyt se lovi, elikkä Tornionjoen mutka, löytyy näistä vathuista. Eipä ole muila kunnilla nuin komeaa rajaviivaa!”