Riskiryhmät voivat nyt liikkua

18.05.2020

Riskiryhmään kuuluvat voivat nyt liikkua vapaammin

– Riskiryhmäläisille on nyt mahdollista vapaampi liikkuminen Lapin alueella ja siten myös Kolarissa, kunnan johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi kertoo.
On kaikkien yhteinen etu, että yhteiskuntaa voidaan avata ja toimintaa palauttaa myös koronakriisin aikana.
– Jokaisen täytyy kuitenkin muistaa vastuullinen toiminta, jotta koronatartunnat saadaan minimoitua ja viruksen leviäminen estettyä. Paluu arkeen saadaan onnistumaan yleisiä suojautumisohjeita noudattamalla.

Lapissa koronaa on nyt vähän, mutta tilanne voi muuttua ja silloin rajoituksia täytyy uudelleen lisätä

– Lapin koronatilanne on tällä hetkellä kohtalaisen rauhallinen, mutta kesäkuussa rajoitusten purkamisen jälkeen tilanne voi muuttua. Lapissakin on näyttöjä siitä miten varomaton käytös lisää ja levittää koronavirusta nopeasti, Ylläsjärvi muistuttaa.
Tämän vuoksi välinpitämättömien irtiottojen aika ei ole nyt. Ylläsjärvi haluaa muistuttaa jokaista toimimaan vastuullisesti, suojaamaan itsensä ja huomioimaan myös muiden ihmisten turvallisuus. Edelleenkin on tärkeää huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitää turvavälit.
Ruotsin rajan ylittämistä tulee Ylläsjärven mukaan edelleen mahdollisuuksien mukaan välttää. Valtioneuvoston suosituksen mukaan valtakunnan rajan ylitettyään henkilön tulisi olla kotonaan karanteenimaisissa olosuhteissa kaksi viikkoa. Ruotsissa kaupassa käydessä kaikkien on hyvä muistaa pitää turvaväli, huolehtia käsihygieniasta ja käyttää suu- ja nenäsuojaa.

Ohjeet riskiryhmäläisten liikkumiseen

–Riskiryhmäläisille suositellaan suu- ja nenäsuojan käyttöä liikkuessa silloin, kun turvaväliä muihin ei voi pitää (esimerkiksi kaupassakäynti tai julkiset liikennevälineet). Suun suojauksen tarkoitus on suojata nimenomaan riskiryhmäläisiä tartunnoilta. Myös kankainen suu-nenäsuoja on käyttökelpoinen näissä tilanteissa.
Terveyskeskuksessa testataan kaikki flunssaoireiset
Jo aloitetuilla matalan kynnyksen koronatestauksilla saadaan tartunnat tietoon varhaisessa vaiheessa, tartuntaketjut jäljitettyä ja viruksen leviäminen estettyä mahdollisimman nopeasti. Mikäli sinulla on flunssaoireita ja epäilet altistuneesi koronalle, ota yhteyttä terveyskeskukseen soittamalla. Saat sieltä puhelimitse ohjeet testiin tulemiseen. Oireettomia henkilöitä ei testata.