Nuottavaaran koiravaljakkokilpailu oli menestys

24.01.2019

“Sitkeitä talkoolaisia,” Heikki Lumiaho toteaa.

Hän puhuu pasmajärveläisistä ja nuottavaaralaisista, jotka jaksoivat yötä myöten päivystää Kolarin ensimmäisen koiravaljakkokilpailun tienylityspaikoilla, tehdä ruokaa kilpailijoille ja pitää huolen siitä, että kuskit saavat keskittyä olennaiseen.

“Olis ollu katastrofi, jos heitä ei olis ollu.”

Osallistujat pitivät Nuottavaarassa 19.–20. tammikuuta järjestetyn Lapland Quest -kilpailun järjestelyitä ja reittejä onnistuneina. Heidän puheidensa perusteella Heikki osaa odottaa ensi vuodelle vähintäänkin samanmoista osanottajajoukkoa. Ensimmäisellä kerralla kisaan ilmoittautui kahteen eri mittaiseen luokkaan 40 valjakkoa, mikä tarkoittaa yhteensä 350 koiraa.

Ensimmäiset päivät kisan jälkeen ovat kuluneet univelkoja maksellen, mutta sekä Tunturi-Lapin valjakkourheilijat että kylien talkooväki aikovat järjestää Lapland Questin ensi vuonna uudestaan.

Kyläläiset saivat kahviosta ja ruuan myynnistä sekä koulujen vuokrista katetta kassoihin ja vastinetta isolle talkootyölle. Tunturi-Lapin valjakkourheilijat saivat hyvää kokemusta ja hyvän talkootiimin tulevienkin kisojen järjestämiseen. Kisaajat saivat haastavan alkukauden treenikilpailun.

“Reitistä tuli hyvää palautetta. Se oli sopivan haastava ja maisemista tuli kiitosta varsinkin ensimmäisen Aalistunturin etapin jälkeen. Kuskit joutu oikeasti keskittymään ajamiseen. Uralla tuli myös kohtaamisia toisten valjakoiden kanssa, mikä oli hyvää harjoitusta koirille.”

Heikki kiittää myös yleisöä.

“Se oli meille yllätys, kuinka paljon yleisöä ja lajia tuntemattomia tuli seuraamaan kisaa. Bussilla tuli 20 henkeä ja autoja oli tienvarret täynnä. 150 ei varmaan kauas heitä. Illalla kyläläiset olivat omatoimisesti tulistelemassa Pasmajärvellä reitin varrella. Se oli kuskeillekin mukavaa.”

Nuottavaaran ja Pasmajärven koulut toimivat hyvin kisojen tukikohtina. Talkoolaiset saivat kiitosta myös siitä, että kuskit saivat ruokaa yöhön asti.

Jopa sää oli koiravaljakkokisoja ajatellen mitä parhain.

“Lauantaipäivä oli hieno. Vähän kaikenlaista valoa. Jossain vaiheessa tihautti vähän lunta. Yöllä kuu mollotti. Kylmyys tuo haastavuutta koirien hoidon kannalta.”

Nuottavaaran kisareittiä ei kisan jälkeen pidetä kokonaan auki, mutta koululta lähtevä 30 kilometrin reitti on koiravaljakoiden ja läskipyöräilijöiden käytössä koko talven.

Kolarin kunta ja kunnan hallinnoima Kolarin kylien kehittämishanke ovat olleet tiiviisti mukana koiravaljakkokilpailun järjestämisessä.

Kisatunnelmiin voit tutustua Tunturi-Lapin valjakkourheilijoiden Facebook-sivulla.

Kuva: Pete Huttunen / Kylien Kolari