Monitoimitalon hankesuunnittelu etenee

17.01.2020

Monitoimitalon hankesuunnittelu etenee – Kirkonkylän koulurakennukset osin heikossa kunnossa

Kolarin kirkonkylällä sijaitsevien päiväkodin ja yhtenäiskoulun rakennusten kuntokartoitus ja niiden pohjalta tehty rakennusten korjausehdotus on saatu valmiiksi. Rakennusten kunto on kartoituksen tehneen Avario Oy:n raportin mukaan monilta osin heikko. Rakennukset ovat korjattavissa, mutta erityisesti peruskoulun rakennukset vaatisivat laajoja toimenpiteitä alapohjasta yläpohjaan. Lisäksi talotekniikka on teknisen käyttöikänsä päässä. Päiväkodin tilojen korjaaminen on mahdollista, mutta työn toteuttaminen vaatisi väistötiloja.

Hankesuunnittelussa edetään tekemään uudisrakentamisen kustannusarvioita eri vaihtoehdoille.
– Hankesuunnittelu etenee mahdollisimman nopeasti eri vaihtoehtojen ja kustannusarvion pohjalta. Rakentaminen on mahdollista aloittaa ensi vuonna, jos vuoden 2021 talousarviossa myönnetään sille rahoitus, sivistysjohtaja Juha Väisänen kertoo.

Yhtenä vaihtoehtona lasketaan kokonaan yhden uuden rakennuksen, monitoimitalon, rakentamista. Uudisrakennukseen tulisi tilat päiväkodille, peruskoululle, lukiolle, sekä tiloja kuntalaisille harrastus- ja kerhotoimintaan. Toinen vaihtoehto on kunnostaa päiväkodin rakennus ja tehdä uudisrakennus peruskoululle ja lukiolle sekä kuntalaisille monitoimikäyttöön.

Näiden lisäksi selvitetään voidaanko nykyinen keskuskeittiö ja ruokala remontoida ja yhdistää mahdollisen uuden rakennuksen yhteyteen.

– Uudisrakennuksen tilat suunnitellaan käyttäjälähtöisesti.
Kuntalaisilta tiedusteltiin vuodenvaihteessa nettikyselyllä minkälaisia tiloja he uuteen monitoimitaloon toivoisivat. Vastauksia saatiin kuntalaisilta kiitettävä määrä.
– Kuntalaisten toiveissa nousivat kärkipäähän tilat liikuntaharrastuksille sekä tilat kulttuuriharrastuksiin, esimerkiksi teatteri- ja näyttelykäyttöön, Nämä toiveet otetaan suunnittelussa mahdollisimman hyvin huomioon, Väisänen kertoo.

Mikäli aikataulu etenee suunnitellusti, uudet tilat voisivat olla käytössä syyslukukaudella 2022.
–Tavoitteena on tehdä terveelliset ja hyvin oppimiskäyttöön soveltuvat tilat. Tunturialueen uusista hirsikouluista on tullut erittäin hyvää palautetta käyttäjiltä niiden ensimmäisinä käyttövuosina ja samaan on pyrittävä uuden rakennuksen kohdalla, Väisänen toteaa.