Lapin kirjastojen tiedote

03.04.2020

LEHDISTÖTIEDOTE 3.4.2020


Kirjastojen kiinniolot jatkuvat 13.5. saakka

Kaikkien Lapin yleisten kirjastojen kiinniolo jatkuu Valtioneuvoston määräyksen mukaisesti 13.5.2020 saakka. Poikkeustilanne koskee myös kirjastoautoja ja omatoimikirjastoja, jotka ovat myös kiinni.
Kirjaston asiakkaiden lainojen eräpäiviä on jatkettu 1.6. saakka. Näin kirjastot varmistavat, ettei asiakkaille aiheudu kiinnilolosta ylimääräistä haittaa tai maksuja. Mikäli kirjastojen kiinniolot vielä jatkuvat, eräpäiviä siirretään jälleen eteenpäin. Toivomme myös kirjastoissa, etteivät asiakkaat kiirehtisi lainojen palauttamista kirjastojen jälleen auettua. Näin vältämme palautusten ruuhkautumisen.


Asiakkaat eivät ennättäneet noutaa kaikkia saapuneita varauksiaan ennen kirjastojen sulkemista 18.3. Näiden kirjastossa odottavien varausten noutoaikaa on myös jatkettu 1.6. saakka. Noutoaikaa jatketaan edelleen, mikäli kirjastojen kiinniolo jatkuu.
Kirjastot eivät lähetä asiakkaille sähköposti- ja tekstiviestejä tai paperikirjeitä kiinniolon aikana lainojen myöhästymisestä, lähestyvistä eräpäivistä tai saapuneista varauksista. Saapuneista varauksista lähetetään ilmoitukset asiakkaille, kun kirjastot jälleen avataan.


E-aineistot käytössä myös kirjaston ulkopuolella

Lapinkirjasto.finna.fi eli Lapin kirjastojen yhteinen verkkokirjasto on käytettävissä myös kirjastojen ollessa kiinni. Verkkokirjastossa asiakkaat voivat tehdä varauksia lainassa tai hyllyssä oleviin aineistoihin. Hyllyssä oleviin aineistoihin tehdyt varaukset ovat noudettavissa kun kirjastot jälleen avataan.
Lapinkirjasto.finna.fi:n etusivulta löytyy kirjastojen ja muiden toimioiden tarjoamia verkkopalveluita. Tällaisia ovat esimerkiksi e-kirjat, e-äänikirjat, videotallenteet, podcastit, musiikkiäänitteet ja soitonoppaat. Osa palveluista on vapaasti käytössä, osa vaatii kirjautumisen kirjastokortilla ja pin-koodilla. Kadonneen tai puuttuvan pin-koodin kirjastokorttiin saa kiinniolon aikana soittamalla kirjastoon virka-aikana.


Mitä tehdä, jos haluaa käyttää kirjautumista vaativia e-palveluja, mutta ei ole kirjastokorttia Lapin kirjastoon?

Kirjastot tarjoavat asiakkaille poikkeusolojen aikana e-asiakkuutta, jolla e-aineistot saa käyttöön. E-asiakkuuden voi rekisteröidä arkisin klo 9 - 15 välisenä aikana puhelimitse numerossa 050 315 1485. E-asiakkuutta voi tiedustella myös sähköpostilla palaute.kirjasto@rovaniemi.fi tai Lapinkirjasto.finna.fi - sivun palautelomakkeella.
Celian toiminta jatkuu toistaiseksi ennallaan. Celian palvelut on tarkoitettu vain niille, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksihankalaa.Celian asiakkaaksi on rekisteröidyttävä, jonka voi poikkeusolojen aikana tehdä soittamalla kirjastoon.
Löydät oman kuntasi kirjastoa koskevat poikkeukset sekä käytössä olevat palvelut kirjastosi verkkosivulta tai kirjaston somekanavista.

Lisätietoja: Nina Sipola, puh. 040 576 2604 nina.sipola(at)rovaniemi.fi Kirjastonjohtaja Rovaniemen kaupunginkirjasto