Lapin aluehallintoviraston tiedote

27.03.2020

Tiedote
Lapin aluehallintovirasto
27.3.2020

Lapin alueellinen yhteinen varautuminen tiivistyy entisestään

Lapin alueellinen valmiustoimikunta piti perjantaina 27.3.2020 kokouksen, jossa keskityttiin erityisesti Lapin koronavirustilanteeseen. Lisäksi valmiustoimikunnan asialistalla olivat varautuminen mahdollisiin kevättulviin, tiedottamisen yhteensovittaminen sekä rajaliikenteen vaikutukset Lappiin. On tärkeää, että kaikki lappilaiset noudattavat valtakunnallisia määräyksiä ja suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja hidastamiseksi. Näin saamme hillittyä epidemian leviämistä.


Lapissa tilanne on rauhallinen. Koronavirusepidemia ei ole vielä käynnissä. Yksittäisiä tapauksia on molemmissa sairaanhoitopiireissä, mutta Lapissa ei ole alueellisia tartuntaketjuja. Uudenmaan eristäminen koskee myös Lappia, koska työmatkaliikennettä on Lapista Uudellemaalle ja Uudeltamaalta Lappiin.

Oikeaa ja ajantasaista tietoa saa erityisesti THL:n sekä sairaanhoitopiirien verkkosivuilta. Liikkeellä on myös väärää sekä osittain valheellista tietoa. Lähdekritiikkiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.

”Koronaviruksen leviämisen hidastaminen Lapissa on meidän yhteinen tehtävämme, johon tarvitaan jokaista lappilaista. Tämä onnistuu vain, jos meistä jokainen omalta osaltaan noudattaa valtakunnallisia määräyksiä, ohjeita ja suosituksia. Lapin vahvuus on yhdessä toimiminen – myös tässä koronavirustaistelussa”, Lapin valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Kaisa Ainasoja sanoo.

Vaikka baarien, yökerhojen ja vastaavien sulkeminen on pakollista vasta ensi viikolla, valmiustoimikunta esittää vahvan vetoomuksen, että ne pidettäisiin kiinni jo tänä viikonloppuna myös Lapissa.

Lapin alueellista varautumista tiivistetään viranomaisten kesken koronaepidemian lisäksi myös mahdollisen kevättulvan osalta Lapissa. ELY-keskuksen vesistöennusteen mukaan lumen vesiarvot ovat nyt poikkeuksellisen suuret. Suurtulvat toukokuussa voivat näiden ennusteiden mukaan koetella erityisesti Kittilää ja Rovaniemeä.


Lapin viranomaiset jatkavat varautumistoimia ja tiivistä yhteistyötä

Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu koronavirustilanteen vuoksi toistaiseksi kerran viikossa.

Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on varautumisen yhteensovittaminen alueellaan ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja kuntien valmiussuunnittelun tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilannetietojen jakamista, yhteisen Lapin alueellisen tilannekuvan ja -ymmärryksen luomista, alueellisten resurssien käytöstä sopimista, asiantuntija-apua ja toimien yhteensovittamista, sekä yleensä ottaen aluetason koordinaatiota, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.

Lisäksi valmiustoimikuntaan kuuluvat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset. Viestintäjaos yhteensovittaa ja koordinoi viranomaisten valmiusviestintää Lapin alueella.


Lisätietoja Lapin aluehallintovirastosta:
ylijohtaja Kaisa Ainasoja, p. 0295 017 345
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, p. 0295 017 364
etunimi.sukunimi@avi.fi