Lapin aluehallintoviraston tiedote

16.04.2020

Tiedote
Lapin aluehallintovirasto
15.4.2020

Vieläkään ei ole oikea aika lähteä Lappiin

Lapin koronavirustilanne on säilynyt melko samanlaisena viime viikkoon verrattuna, arvioi Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokouksessaan 15.4.2020. Uusia varmistettuja koronavirustartuntoja on löytynyt Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä päivittäin, mutta tartuntaketjut on pystytty jäljittämään. Ruotsin raja ei ole vielä näyttänyt olevan merkittävä tekijä tartuntaketjuissa. Uudenmaan eristyksen päättymisen ei pelätä johtavan radikaaleihin muutoksiin Lapin tartuntamäärissä, kaikkien on silti tärkeä pysyä kotona ja noudattaa ohjeita. Lapin kevättulviin varaudutaan, mutta niiden toteutumiseen vaikuttaa kevään säät.

Lapissa viranomaiset ovat jatkaneet varautumistoimia ja valmius niin koronavirusepidemian hoitoon kuin yhteistyöhön tulvatilanteessa on hyvä. Tilanne näyttää vakiintuneen ja uskoa tulevaisuuteen on. Viranomaisten ohjeiden noudattaminen on edelleen tärkeää. Luotettavaa tietoa koronaviruksesta löytyy muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi ja usein kysyttyihin koronaviruskysymyksiin vastauksia on koottu mm. aluehallintovirastojen verkkosivuille www.avi.fi
Lapin kunnat ovat ottaneet käyttöön uusia tapoja järjestää palveluita

Lapin kuntien sosiaalihuollon varautumisen osalta tilanne on rauhallinen. Käyttöön on otettu uusia tapoja järjestää palveluja. Riskiperheitä ja yli 70-vuotiaita kuntalaisia on tavoiteltu aktiivisesti tarvittavien tukipalvelujen järjestämiseksi.
Koronaviruskriisin pitkittyminen vaikuttaa myös henkiseen kriisinkestävyyteen.

”Pitkittyessään epidemiatilanne voi lisätä turvattomuutta ja ahdistusta erityisesti ihmisillä joilla on jo ennestään esimerkiksi mielenterveysongelmia. Lapin kunnat ovat ottaneet käyttöön myös tällä saralla etäpalveluita, joilla pyritään estämään ja vähentämään pitkäkestoisen kuormittavan tilanteen vaikutuksia”, kertoo Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen.
Lapin kuntien verkkosivuilta löytyy lisätietoa ja yhteystiedot kuntakohtaisiin palveluihin.

Uudenmaan eristys ei muuta tilannetta – lähikontakteja ja tarpeetonta matkustamista tulee edelleen välttää

Lapin alueellinen valmiustoimikunta arvioi, että tänään tapahtuneella Uudenmaan eristyksen päättymisellä ei tule olemaan suuria vaikutuksia Lapin tilanteeseen. Matkailukeskukset ovat kiinni, joten mahdollinen liikkuminen on todennäköisesti yksittäistä työmatkaliikennettä ja omille mökeilleen meneviä ihmisiä.
Valmiustoimikunta kuitenkin muistuttaa, että kaikkien suomalaisten on vältettävä tarpeetonta liikkumista Uudenmaan eristyksen päättymisestä huolimatta. Epidemia on vasta aluillaan Suomessa ja erityisesti Lapissa.

”Rajoitukset ja viranomaisohjeet ovat voimassa todennäköisesti vielä pitkään. Välttämällä lähikontakteja, hyvällä käsihygienialla ja pysymällä kotona vaikutamme jokainen koronaviruksen leviämiseen. Tauti voi olla kohtalokas kenelle tahansa meistä, joten viruksen leviämistä kannattaa estää kaikin keinoin”, muistuttaa Lapin aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu.
Hän nostaa esiin myös koronavirustaistelun positiivisia puolia:
”Yhteiset ponnistelut ja fyysisten kontaktien välttäminen näkyy: influenssatartuntoja on vähemmän kuin vuosiin ja pääsiäinen oli sairaaloissa hyvin rauhallinen. Tämä on hyvä merkki.”

Lapin alueellinen valmiustoimikunta

Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on varautumisen yhteensovittaminen alueellaan ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja kuntien valmiussuunnittelun tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilannetietojen jakamista, yhteisen Lapin alueellisen tilannekuvan ja -ymmärryksen luomista, alueellisten resurssien käytöstä sopimista, asiantuntija-apua ja toimien yhteensovittamista, sekä yleensä ottaen aluetason koordinaatiota, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.
Lisäksi valmiustoimikuntaan kuuluvat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset.
Seuraava alueellisen valmiustoimikunnan kokous on keskiviikkona 22. huhtikuuta 2020.

Lisätietoja Lapin aluehallintovirastosta:

Joni Henttu, pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja, p. 0295 017 364
Sari Kemppainen, aluehallintoylilääkäri, p. 0295 017 350
Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta:
UKK - Koronavirus COVID-19
Lue lisää tulvasuojeluohjeesta Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.