Lapin aluehallintoviraston tiedote 13.5.

15.05.2020

Tiedote
Lapin aluehallintovirasto
13.5.2020

Ohjeita noudattamalla jokainen pystyy estämään koronaviruksen leviämistä

Lapin alueellisen valmiustoimikunnan mukaan koronavirustilanne Lapissa näyttää rauhalliselta. Lapin sairaanhoitopiirissä sairaalahoidossa ei ole koronapotilaita ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissäkin tilanne näyttää olevan laantumaan päin. Useissa Lapin viranomaisorganisaatioissa pääpaino työssä alkaa siirtyä koronasta tulvaan varautumiseen. Lapin valmiustoimikunta kokousti keskiviikkona 13. toukokuuta.

Kiitos lappilaisten vastuullisen toiminnan, koronavirustilanne Lapissa näyttää rauhoittuvan. Koululaiset palaavat lähiopetukseen 14. toukokuuta ja ulkoharrastuspaikat avataan (10 hengen kokoontumisrajoituksella). Hoivakotien sisätiloissa tehtäviä vierailuja ei suositella. Uusia menettelyjä kehitetään vierailujen mahdollistamiseksi kunnan tartuntatautiviranomaisten ohjauksessa. Ohjeita noudattamalla, pitämällä turvaväliä ja huolehtimalla käsihygieniasta, jokainen pystyy estämään koronaviruksen leviämistä läheisiin ja muihin ihmisiin. Aktiivisen testaamisen kautta löydetään mahdolliset tartunnat ja saadaan katkaistua tartuntaketjut. Tavoitteena on, että Lapissa päästään elämään normaalia, kuitenkin koronavastuullista, arkea mahdollisimman pian.

Valmiustoimikunta on huolissaan Lapin länsirajan ylittävän liikenteen kasvusta. Kansalaisilla on liikkumisvapauden lisäksi perusoikeus hengen ja terveyden suojaan, minkä vuoksi rajaliikenteen rajoitukset on arvioitu välttämättömiksi vallitsevassa pandemiatilanteessa. Ruotsin puolella tartuntojen määrä on isompi kuin Suomen Lapissa. Ei välttämätöntä liikkumista rajan yli on vältettävä toistaiseksi, koska jokainen uusi matka lisää riskiä levittää virusta.

Lapin aluehallintoviraston on antanut useita määräyksiä toimialueellaan

”Olemme antaneet viimeisen viikon aikana päätökset yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä toukokuun loppuun saakka sekä päätökset koskien varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja muiden oppilaitosten tiloja ja niiden käyttöä eräin edellytyksin. Toukokuun aikana on odotettavissa THL:lta ohjeita muun muassa sisätilaturvallisuudesta ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen turvallisuudesta tilaisuuksia järjestettäessä”, kertoo Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja.

Yhteydenottoja ja kysymyksiä määräyksistä on tullut paljon. Päätöksistä ja ohjeista tiedotetaan aluehallintoviraston verkkosivuilla ja usein kysytyt kysymykset –osiota täydennetään jatkuvasti. Myös puhelinpalvelu toimii.

Lapin tulvatilanne saattaa helpottua – tilanne voi kuitenkin muuttua

Tämän aamun tulvaennusteet viittaavat, että Lapin suurtulvauhka saattaa helpottua. Ennusteet pohjautuvat isolta osalta säätietoon, joten ennustevarmuus on hyvä vain seuraavan kahden viikon ajalle. Koska tulvahuippu näyttäisi olevan Kemi- ja Ounasjoella sekä Torniojoella vasta kuukauden päästä eli kesäkuun ensimmäisellä ja toisella viikolla, tilanne voi vielä muuttua paljon ja suurtulvan riski on vielä olemassa. Siksi tulvariskialueella asuvien tulee seurata tarkasti tulvatiedotusta ja varautua oman kiinteistönsä suojaamiseen.

Nyt tehty varautuminen antaa hyviä eväitä myös tuleville vuosille. Esimerkkinä tästä on Ivalossa ja Torniossa tehty tulvapenkereiden korotus.

Lapin alueellinen valmiustoimikunta

Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on varautumisen yhteensovittaminen alueellaan ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja kuntien valmiussuunnittelun tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilannetietojen jakamista, yhteisen Lapin alueellisen tilannekuvan ja -ymmärryksen luomista, alueellisten resurssien käytöstä sopimista, asiantuntija-apua ja toimien yhteensovittamista, sekä yleensä ottaen aluetason koordinaatiota, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri, Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta sekä Lapin kuntien edustus.

Lisäksi valmiustoimikuntaan kuuluvat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset.

Seuraava alueellisen valmiustoimikunnan kokous on keskiviikkona 20. toukokuuta 2020 klo 10.

Lisätietoja Lapin aluehallintovirastosta:

ylijohtaja Kaisa Ainasoja, p. 0295 017 345, kaisa.ainasoja(at)avi.fi

opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueen johtaja Kaisa Post, p. 0295 017 355, kaisa.post(at)avi.fi

peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Kristiina Poikajärvi, p. 0295 017 375, kristiina.poikajarvi(at)avi.fi

pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, p. 0295 017 364, joni.henttu(at)avi.fi

Lisätietoja Lapin tulviin liittyen:

ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Alaraudanjoki Timo, p. 0295 037 282, timo.alaraudanjoki(at)ely-keskus.fi

Lapin pelastusjohtaja Markus Aarto, p. 040 4844000, markus.aarto(at)lapinpelastuslaitos.fi

Lisätietoja sairaanhoitopiireistä:

Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila, p. 050 572 6277, jukka.mattila(at)lshp.fi

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, p. 040 352 1097, jyri.taskila(at)lpshp.fi

Hyviä verkkolähteitä koronaviruksesta:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivut www.thl.fi

Usein kysyttyihin koronaviruskysymyksiin vastauksia mm. aluehallintovirastojen verkkosivuilla www.avi.fi

Lapin aluehallintoviraston verkkosivut www.avi.fi/lappi