Kylissä tapahtuu ympäri vuoden

04.02.2019

Kolarin Kylien kehittämishankkeen työntekijä Pete Huttunen esitteli keskiviikkona 30.1. Nuottavaaran koululla kylien neuvostossa tarinallisen kylämatkalun verkkosivustoa, kyläkylttejä ja kylävideoita. Viimeistelyvaiheessa oleva sivusto aukeaa kuntalaisille ja matkailijoille kevään aikana. Kolarin kylien kehittämis- ja investointihankkeissa on valmistumassa tervetulo- ja infokyltit 16 Kolarin kylään sekä pääteiden varsille.

Kyläneuvoston esityksestä kunta tekee tervetulokyltin myös rautatieaseman pihaan ja kahvilaan. Hankkeessa tehdään kevään aikana kylille ja yrityksiin jaettavaksi myös uusi paperiesite.

Kunta myöntää kylille yhteisöavustusta kyläläisten hankkeiden, toiminnan ja tapahtumien järjestämiseen. Yhteisöavustusta myönnetään tänä vuonna 15 000 euroa, ja hakuaika päättyy 15.4.

Kyläneuvosto kävi läpi kylien kuulumiset:

Kirkonkylä

Maaliskuussa hiihdetään jälleen viime vuonna ensi kerran järjestetty Teuran Hiihto. Olympiavoittaja Pertti Teurajärvi osallistuu hiihtoon. Koko Kolarin infotaulu valmistuu Salen pihaan tulevan kesän aikana. Kylän monet tyhjät kiinteistöt ovat saaneet uusia yrittäjiä ja esimerkiksi rautatieaseman kahvio on tulevana kesänä auki ensimmäistä kertaa. Myös junia tulee aiempia vuosia enemmän, toukokuussakin kaksi junaa viikossa.

Nuottavaara

Yleisö löysi upeisiin koiravaljakkokisoihin ja kyläyhdistykset  Nuottavaarassa ja Pasmajärvellä saivat tapahtumasta tuottoa. Talkoolaisia tuli ympäri Kolaria, ja Ylläksen bussikuljetuksella kisaa saapui seuraamaan myös ulkomaalaisia matkailijoita. Kilpailijat ja kyläläiset antoivat tapahtumasta hyvää palautetta.

Pasmajärvi

Pasmajärvi oli tiiviisti mukana koiravaljakkokilpailun tekemisessä. Kyllä on järjestetty kerran kuukaudessa karaokeilta ja viime lauantaina karaokekilpailun aluekarsinta, jota seurasi koululla 80 henkeä. Seitsemän laulajaa jatkaa loppukilpailuun Ylitorniolle vappuaattona. Pasmajärven perinnepäivien 31.8.2019 suunnittelukokous pidetään helmikuussa. Ensi kesänä 12.-14.7. on myös Pasman sukujuhlat, jonne odotetaan 200-300 henkeä. Lisäksi kylä järjestää kesällä perinteeksi muodostuneen kansanmusiikkijuhlan mahdollisesti sukujuhlien yhteydessä.

Sieppijärvi

Kyläyhdistyksen puheenjohtaksi on valittu Reetta Ikonen. Kylällä toimii kauppaa ja kahvila. Matalan kynnyksen hiihtokilpailusarja Musti-Cupin ensimmäinen osakilpailu hiihdetään Sieppijärven Sisulla lauantaina 23.2. Musti-cup on suunnattu 8-16-vuotiaille hiihdon harrastajille. Sieppijärven valokuituhanke on edennyt suunnitelman mukaan, ja kylän frisbeegolf-radalla ollut paljon käyttöä.

Vaattojärvi

Kylän valokuituhanke on loppusuoralla ja Vaattojärvellä vietetään 9.3. kuitujuhlaa. Hanke onnistui hyvin, ja käyttäjät ovat tyytyväisiä.

Venejärvi

Kylä viettää tervajuhlaa 20. heinäkuuta, jonne kyläläiset työstävät kylätarinan pohjalta näytelmän käsikirjoitusta. Venejärveläiset suunnittelevat myös 4-5 kilometrin mittaista luontopolkua kylän luontonähtävyyksien (mm. Iso-Kelhu, Siepin Pekan taikamänty) ympärille. Rantamökissä vieraili kesällä 2018 yli 20 kansallisuutta. Kylässä tehdään paljon talkootyötä: lato, polttopuita, rantamökin saunaremontti, Salomajan tanssit yhteistyössä Vapaa-ajattelijoiden kanssa. Venejärvi suunnittelee myös elojuhlien järjestämistä.

Ylläsjärvi

Kylällä kannetaan huolta lisääntyneestä rekkaliikenteestä, kun tukkirekat ja muu raskas liikenne ohittaa kylän ylinopeudella, eikä kevyenliikenteen väyliä ole tarpeeksi. Asuntopula nousee esiin viikottain: uusia asukkaita ja perheitä olisi tulossa, mutta ei ole asuntoja. Kuntarajan siirto puhututtaa. Erityisesti lapsiperheet ovat enemmän kuntarajan siirron puolesta, koska ovat huolissaan mahtuvatko kaikki kylän lapset kouluun. Maankäyttökorvaukset ja rakentamismääräykset mietityttävät maanomistajia. Suunnittelurahaa koulun laajentamiseksi ei saatu tälle vuodelle, vaikka koulu on täynnä. Valokuituhanke tullee saamaan rahoituksen ja sitovia liittymissopimuksia kerätään.

Äkäslompolo

Eveliina Niva on valittu kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi ja hallitus uudistunut. Kyläyhdistyksellä on viime vuosina ollut päälimmäisenä kaivoshuoli. Yhdistys on pohtinut myös omaa rooliaan vilkkaassa matkailukylässä. Kyläyhdistys keskittyy jatkossa kyläläisiä yhdistäviin tapahtumiin. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Puolivilli festivaali järjestetään tänä vuonna 27.7.

Kyläneuvosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 22. toukokuuta kello 18 Kolarin rautatieaseman kahvilassa, jolloin neuvostolle valitaan uusi puheenjohtaja. Lisää tietoa kyläneuvoston toiminnasta antaa kehitysjohtaja Johanna Koivumaa, 040 489 5007.