Koronatiedote 27.1.2021

27.01.2021

Koronatiedote  27.1.2021

  • Koronanäytteenotto Kolarin kunnassa on moninkertaistunut viime sunnuntain (24.tammikuuta) jälkeen. Äkäslompolon koululla, kirkonkylän alakoulussa (Kolarin koulu), tai tunturialueen päiväkodeissa ei ole toistaiseksi todettu yhtään jatkotartuntaa. Tällä hetkellä Kolarissa sairastuneet ovat kotihoidossa.
  • Perusopetus (0.–9. luokka) toimii normaalisti lähiopetuksena. Koronaepidemian vuoksi perusopetuslakiin tehdyn muutoksen mukaisesti 0.–3. -luokkalaiset pysyvät lähiopetuksessa koko ajan ja tartuntatautilääkärin määräyksestä voidaan siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin 4.–9. -luokkalaisten osalta. Tämä tarkoittaisi mahdollista lähi- ja etäopetuksen vuorottelua johon mennään tautitilanteen oleellisesti pahentuessa.

Rokotusten aikataulu

  • Parhaillaan Kolarissa rokotetaan hoitohenkilökuntaa, joka hoitaa infektiopotilaita. Lisäksi on rokotettu Tannan henkilökunta ja asukkaat. Nyt otetaan yhteyttä yli 80-vuotiaisiin kuntalaisiin ja sovitaan heidän kanssaan rokotusaika. Suuri osa yli 80-vuotiaista saa rokotuksen tällä viikolla.Tämän viikon lopulla rokotekattavuus on Kolarissa yli 10% väestöstä.
  • Ulkopaikkakuntalaiset ja Ruotsissa töissä käyvät, jotka kuuluvat edellä mainittuihin ryhmiin voivat sopia rokotusajan suoraan Kolarin neuvolaan.
  • Viikoilla 5–7 (1.helmikuuta alkaen) annetaan alkuvuodesta rokotetuille tehosterokotukset. Viikon 7 jälkeen päästään todennäköisesti rokottamaan yli 75-vuotiaita ja sitä nuorempia ikäryhmiä, edellytyksenä se, että rokotteita saadaan kuntaan. Rokotustahti määräytyy rokotusten saatavuuden mukaan.

Rajat suljetaan

  • Ruotsin raja on suljettu 27.1. alkaen. Suomen kansalaiset saavat ylittää rajan ja valtioneuvosto on linjannut myös muut syyt, joilla rajanylitys on mahdollista. Tällä hetkellä jokaisen, joka tulee Suomeen, suositellaan käymään koronatestissä. Valtioneuvoston tiedote 27.1.
  • Ruotsin puolella töissä käyville kolarilaisille suositellaan tällä hetkellä koronatestissä käymistä kerran viikossa joko työnantajan järjestämänä tai terveyskeskuksessa. Ajan testiin voi varata terveyskeskuksesta.

Tilannetta seurataan jatkuvasti yhteistyössä sairaanhoitopiirin infektioyksikön kanssa. Viikoittain alueen tartuntatautilääkärit, sairaanhoitopiirin infektioyksikkö, AVI ja THL seuraavat alueen tilanteen kehittymistä. Yhteistyössä viranomaisten kanssa pohditaan myös mahdollisten lisärajoitusten tarvetta. Voimassa olevat Lapin AVIn suositukset.

Lisätietoja vt. kunnanjohtaja Hannu Haapala 040 489 5542 ja johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi 040 489 5080