Kolarin kunnan tiedote 23.3. kello 12

23.03.2020

Kolarin kunnan tiedote 23.3. kello 12

Johtoryhmä päivitti 23.3. koronavirukseen liittyvät varautumisohjeet kuntalaisille seuraavasti:

Lapin kuntajohtajat vetoavat hallitukseen

Lapin kuntajohtajat ja Lapin maakuntaliitto vaativat hallitusta päättämään ihmisiä kokoavien palveluiden kuten baarien ja yökerhojen sulkemiseksi koronavirusepidemian vuoksi. Samalla kuntajohtajat vetoavat kotimaisiin matkailijoihin, että he siirtäisivät lomansa Lapissa syksyyn tai ensi talveen.

Kuntajohtajien mukaan hallituksen päätös toimintojen sulkemiseksi nopeasti olisi paras keino myös Lapin maineenhallinnan ja matkailun kannalta. Lapin matkailu on jo toiminut vastuullisesti ja kaikki tunturikeskukset ovat sulkemassa rinnetoimintojaan. Tuleva pääsiäisaika on kuitenkin erityinen riski, mikäli ihmiset kokoontuvat Lapin tunturikeskuksiin.

Tulijoiden virta pitää pysäyttää nyt ja siinä tarvitaan vaikuttavia keinoja. Myös yrittäjien kannalta lakiin perustuva viranomaispäätös toiminnan sulkemisesta olisi paras ratkaisu.
Lue koko uutinen täältä

Tunturialueen kaupoissa on kaikkien käytettävissä ruokaostosten kotiinkuljetuspalvelu, joka toimittaa tilauksen perille yleensä saman päivän aikana. Tilaukset tulee tehdä ensisijaisesti netissä verkkokauppaan, jossa ostokset voi myös maksaa.
Jounin kauppa toimittaa Äkäslompolon ja Ylläsjärven aluelle.  Linkki verkkokauppaan
Eelin kauppa toimittaa Ylläsjärven alueelle  Linkki verkkokauppaan

Kolarin kunta tarjoaa kauppa-asiointipalvelua ikäihmisille ja riskiryhmässä oleville, joiden on valtioneuvoston ohjeistuksessa velvoitettu mahdollisuuksien mukaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa (yli 70-vuotiaat).

 • Kauppa-asiointipalvelu on voimassa poikkeusolojen ajan 18.3. –13.4.
 • Asiointipalvelua tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä maanantaista perjantaihin
 • kello 9– 15 yhteyshenkilö Teresa Frimaniin puh. 040 489 5049.
 • Asiakkaalle avataan kauppaan poikkeusolojen ajaksi tili, jolle asiointipalvelua hoitavat henkilöt tekevät asiakkaan tarvitsemat ostokset.
 • Apteekkiasiointi: asiakas soittaa itse apteekkiin tarvitsemansa tilauksen ja ilmoittaa sen jälkeen kauppa-asiontipalveluun lääkkeiden kuljetuksen tarpeestaan. Apteekki lähettää laskun lääkkeiden mukana.
 • Kolarin apteekki p. 040 528 5548

Asiointipäivät ovat seuraavat:

Tiistai Kolarin kirkonkylä
Keskiviikko pohjoinen alue
Torstai eteläinen alue

Tilaukset kauppa-asiointipalveluun tulee tehdä edellisenä päivänä kello 15 mennessä. Toimitusmaksu on kirkonkylälle 5 euroa/ kerta, muualle 10 euroa/kerta. Maksu laskutetaan jälkikäteen asiakkailta.

Terveyskeskus toimii normaalisti ja hoitaa tällä hetkellä kiireettömätkin asiat etäyhteyden kautta puhelimitse tai virtu.fi-palvelun kautta.

 • Ota aina ensin yhteys terveyskeskukseen ennen paikalle saapumista. Vain hätätapauksissa voi tulla suoraan terveyskeskukseen
 • Jo varatut ajat ovat voimassa vastaanotolla, mielenterveystoimistossa, fysioterapiassa ja neuvolassa. Mikäli tilanne muuttuu, asiakkaille tiedotetaan asiasta.
 • Jos tunnet vähänkään flunssan oireita, älä saavu vastaanotolle. Ota yhteyttä peruaksesi varaamasi aika terveyspalveluihin.

Suun terveydenhuollossa sairastuneiden ja oireisten potilaiden lisäksi siirretään riskiryhmiin kuuluvien potilaiden ei kiireelliset vastaanotot. Riskiryhmiä ovat seuraavat:
Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ne henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista:

 • Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)
 • Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)
 • Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes
 • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
 • Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
 • Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
 • Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)
 • Henkilöt, jotka tupakoivat päivittäin

Terveet ja perussairautensa, esimerkiksi astman ja diabeteksen, suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu taudin riskiryhmään.

Mielenterveystoimisto palvelee kaikenikäisiä kuntalaisia omien tai poikkeustilanteeseen liittyvien asioiden mietityttäessä: Jouni Sirkkala p. 040 552 0772
Sosiaalipalvelut p. 040 489 5550

Kunnan johtoryhmä seuraa aktiivisesti tilannetta erityisesti THL:n, Lapin sairaanhoitopiirin ja hallituksen tiedottamista.
Johtoryhmä kokoontuu päivittäin etäyhteyden kautta ja pitää kuntalaiset ajan tasalla heitä koskevissa asioissa.Päivittyvä uusin tieto on netissä www. kolari.fi, facebookissa ja instagramissa Kolarin kunta, sekä Luoteis-Lappi -lehdessä 26.3. jaettava kuntatiedote joka kotiin.

Lisätietoja kunnanjohtaja Kristiina Tikkala p. 044 374 4344