Kolari sai uuden muovinkeräyspisteen

08.11.2018

Kolarin kirkonkylälle on perustettu uusi ekopiste, jota kunta täydensi muovipuristimella. Ekopiste sijaitsee Valtatie 21:n ja Jokijalantien risteyksessä Sale-kaupan pihassa (Jokijalantie 2).

Pisteelle on maantaina 5.11. asennettu puristimet muovi- ja kartonkipakkausten keräystä varten. Viikolla 46 pisteelle toimitetaan säiliöt myös lasipakkausten ja metallin keräystä varten. Kolarin kunnan hankkima muovipuristin täydentää Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kartonki-, lasi- ja metallipakkauskeräystä.

Kartonki- ja muovipuristimiin pakkausjätteet saadaan talteen tiiviimmin, sillä puristimiin mahtuu parhaimmillaan jopa kymmenen kertaa enemmän jätettä kuin tavalliseen säiliöön. Tämän ansioista säiliön tyhjennyksiä tarvitaan harvemmin, mikä vähentää myös kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.

Mitä pakkauskeräykseen voi tuoda?

  • Kotitaloudet voivat tuoda Rinki-ekopisteeseen Ringin valtakunnallisten ohjeiden mukaan lajiteltua pakkausjätettä. Ohjeet löytyvät Rinki Oy:n verkkosivuilta sekä keräyssäiliöihin kiinnitetyistä tarroista.
  • Vaaralliset aineet tai niiden jäämiä sisältävät pakkaukset (esim. öljykanisterit) eivät kuulu pakkausjätteen keräykseen. Samoin muut kuin pakkausjätteet, kuten huonekalut, on vietävä kunnan ohjeistamaan paikkaan.

Säästä tilaa ja litistä pakkaukset

  • Pakkaukset on hyvä litistää mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi pahvilaatikot vievät paljon tilaa keräyssäiliössä, jos niitä ei litistetä. Silloin myös keräyssäiliöt täyttyvät hyvin nopeasti. Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat säiliössä, sitä enemmän niitä sinne mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla, eikä kuljeteta ”ilmaa”. Kuljetuksia myös tarvitaan harvemmin, mikä on ympäristölle hyvä asia.

Anna palautetta

Roskaaminen vähentää kaikkien viihtyvyyttä ja asiattomien sotkujen siivoaminen on myös kallista. Paikallisten asukkaiden palaute pisteiden toiminnasta on tärkeää Ringille, jotta pisteet pysyvät siisteinä.

Ilmoitathan heti, jos pakkausjätteen keräyssäiliö on täynnä. Ethän jätä jätteitä maahan, sillä muut pisteellä kävijät seuraavat esimerkkiäsi ja alue roskaantuu nopeasti.

  • Palautetta voi antaa Ringin maksuttomaan asiakaspalveluun numeroon 0800 133 888 (ark. 7–21 ja la 9–18) ja
  • sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@rinkiin.fi.
  • Palautetta voi antaa myös verkossa.

Taustaa

Suomen lainsäädännön muutos siirsi vuonna 2016 kuluttajapakkausten keräyksen kunnilta pakkauksia markkinoille toimittaville tuottajille. Niin kutsuttu tuottajavastuu on yrityksillä, jotka pakkaavat Suomessa tai maahantuovat pakattuja tuotteita Suomeen ja joiden liikevaihto on miljoona euroa tai enemmän.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy vastaa lainsäädännön mukaisen kotitalouksien pakkausjätteiden keräysverkoston ylläpidosta koko Suomen alueella. Kaikkien Rinki-ekopisteiden sijainnit Suomessa on julkaistu yhtiön verkkosivuilla. Yli 1 850 Rinki-ekopisteessä kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia, ja niistä noin 550 pisteessä on myös muovipakkausten keräys.

Teksti: Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy