”Gärin makkarat” Taitaja9 finaaliin

27.01.2023

Mikä on Taitaja9? Entä keitä ovat "Gärin makkarat"?

Taitaja9 on koko yläkoulun kisa. Kilpailu on leikkimielinen, ja tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Samasta koulusta voi paikalliskilpailuun osallistua useampia joukkueita. Joukkueet ovat kolmihenkisiä, ja osallistujien tulee olla 7.–9.-luokkalaisia. Kussakin joukkueessa saa olla eri luokkien ja luokka-asteiden oppilaita, mutta joukkueen jäsenten tulee olla samasta koulusta. Taitaja9-kilpailu koostuu kolmesta osasta: paikalliskilpailusta, aluekilpailusta ja finaalista.

Ensimmäisessä vaiheessa paikalliskilpailussa omalla koulussa karsinta suoritettiin ”pakohuonepelinä” netissä marraskuussa 2022. Pelin tehtävät liittyivät eri ammatteihin.

Toiseen vaiheeseen Oulun aluekilpailuihin kokoontui 25 joukkuetta havittelemaan finaalipaikka.
Kolarista Ouluun suuntasivat tammikuussa ”Gärin makkarat”, Heimo Alatalo, Veeti Tapanila ja joukkueen kapteeni Kasperi Kurtakko.

Aluekilpailuiden alkuerässä oli kolme tehtävää. Ensimmäisessä tehtävässä piti ommella nappi. Toinen tehtävä oli tasapaino tehtävä, jossa piti tasapainoilla pieni rata ympäri mahdollisimman nopeasti. Kolmas tehtävä oli IT-alan tehtävä, jossa näppäimistön näppäimet olivat sekaisin ja ne piti järjestää oikeille paikoilleen. ”Gärin makkarat” voittivat oman alkueränsä saaden sen myötä suoraan paikan iltapäivän finaaliin.

Aluekilpailun finaalissa oli kolme lajia, jotka piti suorittaa peräkkäin mahdollisimman nopeasti. Ensimmäisenä oli matkailutehtävä, jossa piti nimetä kartalle 12 puuttuvaa kaupunkia. Toisessa tehtävässä piti päätellä ja laskea kuitilta puuttuneiden ostosten hintoja ja lopuksi annettiin ensiapua sitomalla “loukkaantunut” nilkka.

Kisat olivat todella kovatasoiset, mutta Kolarin pojat suoriutuivat mainiosti. Pieni alkujännitys karisi alkuerien jälkeen ja finaalissa pojat vetivät kylmähermoisen suorituksen sijoittuen kolmanneksi ja nappasivat upeasti paikan Espooseen.

Kaksipäiväinen finaali kilpaillaan 9.–10.5.2023 Espoossa.

KATSO POIKIEN HAASTATTELU TÄSTÄ.

Onnea pojille menestyksestä ja tsemppiä finaaliin!

Aluekilpailun pronssimitalistit, "Gärin makkarat" Heimo Alatalo, Veeti Pitkälä ja joukkueen kapteeni Kasperi Kurtakko.


"Gärin makkarat" tehtävän kimpussa.