Astu tiedon portaille

01.11.2022

Tiedon portaat on Kolarin kirjaston tiedon yleistajuistamishanke. Hanke on saanut Aluehallintoviraston tukea. Hanketapahtumat jatkuvat joulukuussa.

Historiantutkija Matti Enbuske: Yli Väylän, kautta Pohjanmaan – Lapin evakuointi ja evakot kokemushistorian kohteena

  • 10.11.2022 klo 18.00
  • Kolarin kirjastossa / valtuustosalissa

"Lapin sodan aikainen evakuointi kosketti kaikkia Lapin ja Peräpohjolan asukkaita. Evakkoaika elää yhä vahvana ylisukupolvisena kollektiivisena kokemushistoriana. Historiantutkimuksessa on vaikuttanut erityisesti 2000-luvulta lähtien merkittävänä tutkimussuuntauksena kokemushistoria, muistamisen tutkiminen. Voimme toisaalta kysyä, toimiiko historian muisti myös vallankäytön välineenä. Miten siis tutkimme evakkoaikaa?"

Syvällisesti ja monipuolisesti Lapin historiaan perehtynyt Oulun yliopiston historiantutkija FT Matti Enbuske kertoo evakkoajasta historiantutkimuksen antaman tiedon valossa. Kolarissa vieraillut Rosa Liksom lähestyi aihetta kaunokirjallisin keinoin. Millaisin keinoin tiede tutkii evakkoaikaa ja millaista tietoa saadaan tieteellisillä menetelmillä.

Kirjailija ja toimittaja Pekka Juntti kertoo kirjastaan Villikoira

  • 17.11.2022 klo 18.00
  • Kolarin kirjastossa / valtuustosalissa

Pekka Juntti (s. 1980) on Lapissa työskentelevä palkittu toimittaja ja suosittu kolumnisti. Hän asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Ruotsin Haaparannalla Tornionlaaksossa. Juntti oli yksi jättimenestykseen yltäneen, Tieto-Finlandian 2019 voittaneen Metsä meidän jälkeemme -kirjan kirjoittajista.

Väkevä esikoisromaani Villikoira vie pohjoisen unohtuneisiin kyliin, joissa ihmiset ja puut pitävät huolen toisistaan. Samu viruu eräkämpällä ja laskee, paljonko ruokaa on jäljellä. Montako päivää hän selviää? Löytävätkö ne hänet sitä ennen? Vuotta aiemmin sama mies saapuu peräpohjalaiselle huskytarhalle suurin odotuksin. Kyläläiset kuitenkin kääntävät Samulle selkänsä, ja vähitellen hän tajuaa, että kylillä on salaisuus, joka on suurempi kuin kenenkään yksittäisen ihmisen unelma. Juntti maalaa verevässä teoksessaan jykevää fiktiota todellisesta historiasta, jossa pohjoinen luonto uhrattiin kehitykselle: millainen hinta olisi pitänyt maksaa, että pohjoisen virrat ja metsät olisivat säästyneet?

Sutinaa ja suhmurointia!

Minttu Heimovirta kertoo eläinten seksielämästä

  • 2.12.2022 klo 18.00
  • Kolarin kirjastossa / valtuustosalissa

Minttu Heimovirta paljastaa Suomen luonnon pahimmat suhdesoppien keittäjät, seksihurjastelijat, ikisinkut ja ikuisesti uskolliset. Seksi eli lisääntyminen seksuaalisesti on ollut evoluutiossa avain menestykseen ja siksi useimmat kasvit ja eläimet sitä suosivat. Miksi seksi on voittajan valinta? Illan aikana kuullaan viihdyttäviä tositarinoita Suomen luonnosta. Tiesitkö, että kastemadot käyvät toistensa koloissa vierailulla ennen antautumista seksiin? Tai että majavillakin on keski-iän kriisi? Hyttysten ärsyttävä ininä liittyy sekin toki seksiin ja lintujen laulussa on pohjimmiltaan kyse ihan vain lisääntymishaluista. Kalojen joukosta löytyy puolestaan laji, joka hyödyntää muiden lajien siittiöitä omaan lisääntymiseen. Seksittömän lisääntymisen taituri on haapa, jolta onnistuu vanha kunnon ylösnousemus. Luonnon oikeat tarinat ovat paljon ihmeellisempiä, oudompia ja hauskempia kuin sepitetyt tarut.

Mintun kirja ”Sutinaa ja suhmurointia” julkaistiin keväällä ja sitä on mahdollisuus ostaa omistuskirjoituksella tapahtumassa.

Minttu Heimovirta on Ylläsjärvellä asuva toimittaja, kirjailija, eräopas ja biologi, kahden pienen lapsen äiti. Hän työskenteli Ylen tv-ja radio-ohjelmissa lähes 15 vuotta luonto-ja tiedeaiheiden parissa. Nykyisin Minttu tekee opastuksia omassa Pihka Outdoors-yrityksessä ja toimii freelancertoimittajana. Luonto on Mintulle ehtymätön kiinnostavien tositarinoiden lähde. Häntä erityisesti viehättää lajien käyttäytyminen omassa ympäristössään – mitä ne tekevät ja miksi? Mintun esikoiskirja Sutinaa ja suhmurointia ilmestyi keväällä 2022.

Lisätietoa luennosta ja hankkeesta antaa: