Kolari - Mellan Älv och Fjäll

Hjärtligt välkomna till Kolaris sidor på internet!

Vi är en liten, men livlig och gästvänlig kommun i finska Lappland, mitt emellan Torneälven och Sverige i väst och Ylläs-fjällkedjan i öst. Att beskriva Kolari i några få ord är inget lätt uppgift.

Om du besöker oss på vintern, så är fjällandskapet med sina lysande, trädlösa, vita kullar en syn utan like, och samtidigt en av dom främsta vintersport-destinationerna i hela Finland. Däremot på sommaren, längs den otämjda och majestätiska älven, där laxen plaskar vilt, är det en ensam skogsstig, en bortglömd stuga eller undangömda fiskeplatser som väntar dig i Kolari – för att inte tala om byfesterna där det umgås, dansas och även bränns tjära på gammalt vis.
För vår största säregenhet är de små, vänliga och vackra byarna, många av dem vid en egen insjö, där vårt livsstil kommer ifrån och lever ännu idag. Lugnt, öppet, och mitt i naturen.

Kolari, det är ett nästan 2600 kvadratkilometer stort område med lite över 3700 invånare. Själva kyrkbyn finns sedan 1867 på kartan och har troligtvis fått sitt namn efter kolfyndigheter i närområdet. Men samarbetet och samhörigheten med vår granne i väst går mycket längre tillbaka i tiden, och det pratas ju fortfarande "meänkieli" – vårt språk – på andra sidan älven också. Till Pajala är det bara 25 kilometer, och genom utbyggnaden av Pajalas flygplats kommer också tillgängligheten till Kolari att förbättras. Dessutom finns regulära tåg från Helsinki hela vägen till Kolari – så du ser:

Det är inte svårt att hitta och besöka oss. Att sedan köra hem igen, det är betydligt svårare. Vi lovar.