Ylläs är nummer ett!

”Ylläs. Sedan 1936. Fjällen, som de inte tillverkas längre.”

Med detta originella slagord marknadsförs vår över landsgränserna kändaste ´produkt´, de underbara fjällandskapen i nordöstra delen av Kolari. Och fjällen – eller ”tunturit” som de kallas på finska – är verkligen en exklusiv upplevelse. När du kommer från södra Finland eller längs floden, genom detta vackra och stillsamma, om än ganska platta landskap, så känns första glimten av Ylläs som en nästan overklig upplevelse. En gång i tiden lika stort och klippigt som Alperna, har sista istiden och många tusen år av erosion slipat Ylläs och sina grannar till gigantiska kullar, liksom sovande jättar mitt i de orörda skogarna.
Och just denna upplevelse har sökts och beskrivits åter av de första turisterna och resenärerna, som nådde detta fjällandskap på tidigt 1930-tal. Från tåget gick det vidare till Äkäslompolo eller Ylläsjärvi, där man stannade för att skida och vistas i naturen, och de enda fortskaffningsmedlet var hästpulkan.

Det tar sin tid att nå till toppen. Men idag - vi skriver året 2007 och det har gått nästans åttio år sedan de första försiktiga stegen mot utveckling av turisttrafik i vår region - är Ylläs det främsta målet i norra Finland. En rundfråga visade att finländarna tycker bäst om Ylläs när de ska välja en vinterdestination i sitt eget hemland. För att förklara detta finns å ena sidan talande siffror: Landets längsta skidbacke, som är över tre kilometer lång, med ett höjdskillnad på 463 meter, 21 skidlifter och en helt ny gondollift till toppen, en ny och spektakulär landskapsväg mellan byarna Äkäslompolo och Ylläs, och numret på gästsängar i området har på sista tiden vuxit till 18.000, med allt från finaste hotellsuiter till hemtrevliga stugor.

Men sen, det är ju inte möjligt att mäta och beräkna allting, det måste fortfarande kännas som nånting. Och det känns bra. För Ylläs är ingen främmande ”ressort” i sig själv, uppslukad av internationell turism, avskild från resten av vår kommun och människor som verkligen lever här. Nej, Ylläs är en del av Kolari och det finns trots all tillväxt omsorg och respekt för naturen och den äkta kulturen också. Det är ju här vi lever, och det är darför vi marknadsför vår produkt så här, ganska lugnt:

”Ylläs. Sedan 1936. Fjällen, som de inte tillverkas längre.”