Ett stort arv i dem små byarna

De första bosättarna i västra Lappland kom redan långt innan det fanns vägar och järnvägar. Via vattendragen befolkades de stora skogarna och åsarna. Bosättarna färdades norrut längs älvarna och kom så småningom inåt landet till de talrika sjöarna där självhushållande samhällen byggdes upp för tre århundraden sedan. På den tiden kunde en färd mellan två byar ta timmar eller dagar. Man tog sig fram längs spångar över mossen eller med renslädar på vintern. De kringflyttande samernas enorma renhjordar vistades ännu i skogarna och på ängarna när de första jordbrukarna, fiskarna och timmermännen anlände. Det var början på en ny tid – med flottning, tjärbränning i den ljusa sommarnatten, boskapsskötsel och markodling.

Ännu idag kan man hitta spår av dehär traditionella levnadssätten när man besöker byarna i Kolari kommun. Flera av byarna är belägna vid sjöar (järvikylät) och här finner man ett rikt kulturarv i form av vackra, gamla gårdsbyggnader. Vid sidan av den gamla arkitekturen är flera byar till sin infrastruktur moderna och fungerande små samhällen med byskola, affär och innovativa företagare. Tack vare sina varmhjärtade och välkomnande invånare är dessa byar bland det bästa och unikaste Kolari kommun kan erbjuda!
   
 Besök Venejärvi där du kan se renar på nära håll eller ta en tur på hästryggen genom det böljande landskapet. Varje sommar bränner man tjära på traditionellt vis när midnattssolen står som högst. Om du åker till Vaattojärvi hittar du en välbesökt danspaviljong och flera lokala företag. I Sieppijärvi kan du besöka ett unikt ”lamm-auditorium” eller vandra i predikanten Lars-Levi Laestadius fotspår. Om du fortsätter till Kurtakko, på väg till Ylläs skidcentrum, kan du dricka en kopp kaffe och handla lokalt hantverk. Här kan du också rida eller besöka en vingård som serverar sina egna produkter tillverkade av lappländska bär. Skål!