Paavali Jumppasen piano-konsertti

Ma 18.2. klo 20 Paavali Jumnppanen esittää Die Kungst der Fuge, Bachin harvoin kuullun mestariteoksen.
Tunturi-Lapissa on tarjolla huippuluokan konsertit, kun maineikas pianisti Paavali Jumppanen esiintyy Hetassa ja Äkäslompolossa tässä kuussa. Hän esittää Johann Sebastian Bachin harvoin kuullun mestariteoksen Die Kunst der Fuge, eli Fuugan Taide.

Die Kunst der Fuge oli J.S. Bachin (1685-1750) viimeisen vuosikymmenen suurhanke. Urkuvirtuoosi ja polyfonian kruunaamaton kuningas halusi ladata teokseen koko osaamisensa ja luoda koruttoman teeman sisäisistä rikkauksista ennen kokemattoman musiikillisen kertomuksen. Kontrapunktin kaikilla hienouksilla, kuten peilikuvilla ja moniteemaisuudella suvereenisti leikitellen Bach johdattaa kuulijan kohti musiikin ydintä. Teos jäi lopulta keskeneräiseksi, sillä miltei sokea säveltäjä voipui työnsä äärelle viimeiseksi jääneen kolmoisfuugan B_A_C_H -teeman juuri tultua esitellyksi. Bachin pojat ja monet muut ovat vuosien saatossa täydentäneet teosta, jättäen kuitenkin säveltäjän itse suunnitteleman lopun ikuiseksi arvoitukseksi.

Paavali Jumppanen on opiskellut teoksen pian mestarin poismenon jälkeen ilmestyneistä alkuperäislaitoksista. Hän esittää teoksen 12 fuugaa ja 4 kaanonia uudessa, itse sommittelemassaan järjestyksessä. Jumppanen tunnetaan yhtenä ikäpolvensa menestyneimmistä suomalaispianisteista, joka esiintyy säännöllisesti omin konsertein ympäri maailmaa. Lapissa hän on aktiivinen erityisesti Tornionlaaksoon sijoittuvan monitaiteisen kulttuuritapahtuman, Väyläfestivaalin taiteellisen työryhmän puheenjohtajana.

Die Kunst der Fuge kuullaan Äkäslompolon Pyhän Laurin Kappelissa maanantaina 18.2.2019 klo 20.00 ja Enontekiön kirkossa torstaina 21.2.2019 klo 19.00
Molempien konserttien lipputulot ohjataan paikallisen kulttuurityön tukemiseen, Äkäslompolossa erityisesti kappelin tuleviin 20-vuotisjuhlakonsertteihin.

Konserttien järjestäjät:
Kolarin seurakunta, puh 040-5386 943
Hetan musiikkipäivät, puh 040 543 9876

Alkaa
18.02.2019 klo 20:00

Loppuu
18.02.2019 klo 21:45

Sijainti

Katso kartalla

Somessa