Neuvola

"Perheille paras paikka."
- Kolarin kuntastrategia

Neuvolan terveydenhoitaja kulkee perheen arjessa mukana raskausajasta vähintään kouluikäiseksi. Neuvolassa perhe saa tukea lapsiperheen arkeen ja tarvittaessa ohjausta muihin lapsiperheiden palveluihin. Terveydenhoitaja tekee yhteistyötä esimerkiksi perhetyöntekijöiden, päivähoidon, fysioterapeutin ja puheterapeutin kanssa. 

Neuvolassa työskentelee kolme terveydenhoitajaa, jotka palvelevat ajanvarauksella äityisneuvola-, lastenneuvola- ja perhesuunnitteluasiakkaita. 

Ota yhteyttä puhelimitse. Jos emme vastaa, jätä viesti niin soitamme takaisin. 

  1. Pohjoinen alue; (äidit, lapset, Äkäslompolon kouluterveys, aikuiset) terveydenhoitaja Merja Vanha 040 769 1357
  2. Kirkonkylä; (äidit, lapset ja aikuiset) vastaava terveydenhoitaja Tarja Kaplas 040 701 4907
  3. Eteläinen alue; (lapset, Sieppijärven kouluterveys, aikuiset ja kotisairaanhoito) terveydenhoitaja Pirkko Kenttälehto 040 093 2850

Neuvola löytyy osoitteesta Sairaalantie 4b, 95900 Kolari

Voimaperheet-toimintamalli lastenneuvolassa

Kolarin lastenneuvoloissa toteutetaan Voimaperheet-toimintamallia, jonka avulla arvioidaan lapsen psykososiaalista toimintakykyä neuvolan nelivuotistarkastuksessa. Kaikkia nelivuotiaiden vanhempia pyydetään täyttämään Voimaperheet-neuvolakysely ja ottamaan se mukaan terveydenhoitajan vastaanotolle. Kysely postitetaan perheille kotiin lapsen syntymäpäivää edeltävän kuukauden kuluessa. Mikäli ette ole saanut lomaketta, saatte sen terveydenhoitajaltanne neuvolakäynnin aikana.

Kyselyn avulla pyritään tunnistamaan perheet, jotka hyötyvät internetin ja puhelimen kautta tuotetusta vanhempainohjausohjelmasta. Ohjelma pyrkii tavoittamaan perheet, joissa lapsella on käyttäytymiseen liittyviä ongelmia. Ohjelman tavoitteena on lisätä vanhempien myönteisiä vanhemmuudentaitoja ja arjen hallintaa perhevalmentajan ohjauksessa. Ohjaus tapahtuu digitaalisessa hoitoympäristössä.

Vanhempainohjauksen toteuttaa Turun yliopiston Voimaperheet-työryhmä.

Lisätietoa saa myös sivustolta www.apex.utu.fi

Terveydenhoitajat palvelevat myös aikuisia esimerkiksi rokotuksiin ja matkalle lähtevän rokotussuunnitelmiin liittyvissä asioissa, tekevät mm. papa-joukkotarkastuksia, kuulotutkimuksia ja työttömien terveystarkastuksia sekä syynäävät senioreita.

Käy tutustumassa myös Neuvokas perhe - ja MLL:n sivustoihin, joista löytyy tietoa ja ideoita perhearjen iloksi.