Miten jouluroskat lajitellaan?

18.12.2018

Hankitaanko sinun kotiisi jouluksi oikea kuusi? Mitä sille joulun jälkeen voikaan tehdä?

Kolarissa joulukuusen voi jättää tyhjennettävän jätesäiliön viereen, josta se häviää jätesäkin hinnalla (10,70 euroa) asianmukaisesti kierrätettäväksi. Joulukuusen voi toimittaa myös joulun jälkeen maksutta Lapiokuusikon jäteasemalle, joka on avoinna parillisten viikkojen perjantaisin. Joulun jälkeen ensimmäisen kerran perjantaina 11.1. kello 12–18. 

Ja mites ne kaikki muut jouluna syntyvät roskat? Suomen pakkauskierrätys rinki Oy neuvoo:

Kun kyseessä on jonkin tuotteen ympärillä ollut pakkaus, joka on materiaaliltaan kartonkia, lasia, metallia tai muovia, se kannattaa viedä kierrätettäväksi esimerkiksi Rinki-ekopisteeseen. Metallinkeräyssäiliöön saa metallipakkausten lisäksi laittaa esimerkiksi aterimia, foliovuokia ja muita pieniä metalliesineitä. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy kokosi jouluksi täsmävinkit lajitteluun.

Neljä vinkkiä joulun pakkauskierrätykseen

  • Konvehtirasiat ja suklaakalenterit

Tyhjä konvehtirasia sopii kartonkipakkauskeräykseen, sisällä oleva muovikenno muovipakkauskeräykseen. Sama pätee tyhjäksi syötyihin suklaakalentereihin – nekin ovat makeispakkauksia.

  • Joulukukkien kääreet

Joulutähtien, hyasinttien ja muiden joulukukkien muovikääreet sopivat hyvin muovipakkauskeräykseen. Kun tulee aika luopua kukasta, laita multaa ympäröivä muoviruukku sekajätteeseen. Se ei ole pakkaus, ja sitä voi olla hankala puhdistaa huuhtaisemalla.

  • Glögitölkit ja -pullot

Kartonkisen glögitölkin voi laittaa kartonkipakkauskeräykseen. Jos tölkissä on muovikorkki, se sopii muovipakkausten keräykseen. Vaihtoehtoisesti voit tölkin litistettyäsi laittaa korkin takaisin paikoilleen, sillä se ei haittaa kartongin kierrätystä.

Lasiset glögipullot sopivat lasipakkauskeräykseen. Jos pullossa on pantti, vie se kaupan pullonpalautusautomaattiin.

  • Tuikkukuoret ja hautakynttilöiden kannet

Muista jakeista poiketen metallinkeräyssäiliöön voi laittaa pakkausten lisäksi myös pienmetallia. Sinne sopivat siis esimerkiksi tuikkujen alumiinikuoret, ulkotulien tinapeltipurkit sekä hautakynttilöiden metalliset kannet.

Hautakynttilöiden muoviset ja lasiset kuoret eivät käy pakkauskeräykseen. Lajittele ne sekajätteeseen.

Entä lahjapaperit ja -narut?

Kaupasta ostettavat värikkäät lahjapaperit ja käherrettävät lahjanarut lajitellaan sekajätteeksi. Niiden sijaan lahja onkin viisaampaa kääriä vaikkapa ruskeaan pakkauspaperiin, sanomalehteen tai muuhun kotona syntyvään tai jo olevaan sekä kierrätyskelpoiseen tai uudelleenkäytettävään materiaaliin.

Teksti: Kolarin kunta ja Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy.