Hoivan työryhmä 2020

09.10.2020

Hoivan työryhmässä valmistellaan tulevia muutoksia – osallistu sinäkin 

Hoivan palveluiden muutosta Kolarissa on perustettu pohtimaan tänä syksynä hoivan työryhmä, jonka on tarkoitus antaa raporttinsa kunnanhallitukselle ja -valtuustolle tämän vuoden lopulla. Mukana työryhmässä on palvelujen käyttäjien edustaja, vanhus- ja vammaisneuvoston edustaja, valtuustoryhmien edustaja sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisia. Kunnan virkamiehet ovat tehneet kesän aikana valmistelua keskustelun pohjaksi. Pohjatietoa on kerätty epävirallisessa työryhmässä.Uusi hoivan työryhmä haluaa kuulla myös kuntalaisia ja heidän mielipiteitään ja kokemuksiaan uusien hoivapalveluiden suunnittelun pohjaksi.

Kolarin kunnan hoivan palvelut ovat väistämättömän muutoksen edessä

– Ennusteet ja virallinen tieto viittaavat siihen, että Kolarissa ikäihmisten määrä kasvaa ainakin vuoteen 2030 saakka, ja samalla työssä käyvien määrä vähenee. Se tarkoittaa että hoidon ja hoivan tarve kasvavat kun samaan aikaan verotulot vähenevät, johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi toteaa.

Hoivan palveluihin kuuluvat ikääntyneille tarjottavat palvelut, sekä vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille tarjottavat palvelut.
– Rakennuskanta ja hoivan eri yksiköt ovat syntyneet menneinä vuosikymmeninä aina sen hetkiseen tarpeeseen. Eri yksiköt ovat hajallaan, ja osassa on merkittäviä korjaustarpeita, Ylläsjärvi summaa.

– Nyt suunnitellaan hoivan työskentelyyn uutta Kolarin mallia. Sen pohjaksi on esitetty hollantilaista Buurtzorg -mallia, josta on saatu käytännön kautta hyviä kokemuksia myös suomalaisissa kunnissa, Anri Marjamaa kertoo
Hollannin mallissa työskennellään 10–12 hengen kokoisissa ammattilaistiimeissä, jotka ovat itseohjautuvia ja miettivät kokonaisuutena asiakkaan tilannetta ja tarpeita. Tiimissä voi olla eri alan ammattilaisia, mutta esimerkiksi kotihoidon asiakas saa kaiken palvelun hänelle tutuilta tiimiläisiltä. Asiakkaan näkökulmasta tavoite että eri yksiköiden rajapinnat eivät näy vaan hoiva on palvelukokonaisuus.

Lue lisää: Esittely Buurtzorg -mallista, Anri Marjamaa

Perustavoitteita hoivan palveluiden uudistamisessa on neljä:

  • asiakaskokemuksen paraneminen
  • henkilöstökokemuksen paraneminen eli työtyytyväisyys
  • tuottavuuden lisääminen eli kustannusten hillitseminen
  • laadun ja vaikuttavuuden paraneminen

– Suunnittelun perussäännöksi ehdotetaan näiden kaikkien neljän tavoitteen toteutumista ainakin keskipitkällä tähtäimellä, Ylläsjärvi summaa.
Esimerkiksi kotihoitoa ja perhehoitoa vanhusten osalta voitaisiin lisätä moniammatillisten tiimien avulla, jolloin asiakas voisi asua halutessaan kotona mahdollisimman pitkään. Hoivan työryhmän on suunniteltu kokoontuvan viikottain vuoden 2020 loppuun asti.

Lue lisää: Kolarin hoivapalveluiden tulevaisuudenkuva, Ulla Ylläsjärvi

Osallistu hoivan työryhmän työhön jos sinulla on ideoita tai näkemystä miten hoivan kokonaisuutta olisi hyvä kehittää Kolarissa. Kaikki ovat tervetulleita mukaan keskusteluun!

  • Ideoita ja ajatuksia hoivapalveluiden tulevaisuudesta voit kirjoittaa suoraan Hoivan työryhmän facebook -ryhmään keskustellen hoivan työryhmäläisten ja muiden kuntalaisten kanssa aiheesta. Liity mukaan!
  • Voit myös lähettää henkilökohtaista sähköpostia hoivan työryhmäläisille: anri.marjamaa@kolari.fi, tellervo.seppala@kolari.fi tai ulla.yllasjarvi@kolari.fi
  • Mikäli haluat antaa palautetta nimettömänä, niin lähetä se kunnan nettisivujen kautta palautelomakkeella, johon kirjoitat alkuun viitteeksi Hoivan työryhmälle: https://www.kolari.fi/fi/kuntainfo/palaute.html

Kunnanhallituksen päätös hoivan työryhmän perustamisesta 1.9.2020

Hoivan työryhmän muistio 1.10.2020

Hoivan palveluita valmistelevan työryhmän jäsenet:

Helske Anne
Jaako Seija
Kaikkonen-Tiensuu Helena
Nikkinen Marja
Niva Hanna
Niva Marjut
Marjamaa Anri
Miettinen Arto
Mäkinen Aimo
Pääkkölä Ira
Ruokojärvi Tuovi
Salo Milla
Seppälä Tellervo
Vaarala Taru
Vanhanen Merja
Ylläsjärvi Ulla