Meän galleria -Sergey Gorshkov

Sergey Gorshkov on Venäjän tunnetuin ja yksi maailman arvostetuimmista luontokuvaajista. Hänen valokuvanäyttely Katoavan maailman ääni on esillä Kellokkaassa 31.8.- 25.10.2018.
Sergey Gorshkov – Katoavan maailman ääni
31.8.-25.10.2018
Kolari, Äkäslompolo Yllästunturin luontokeskus

Sergey Gorshkov on Venäjän tunnetuin ja yksi maailman arvostetuimmista luontokuvaajista. Hänen valokuvanäyttelynsä Katoavan maailman ääni on esillä Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa 31.8.–25.10.2018. Valokuvanäyttely kuljettaa upeisiin, uhattuihin ja salaperäisiin maailmoihin ruskeakarhujen valtakuntaan Siperiaan sekä Jäämerelle jääkarhujen Wrangelinsaarelle, jossa luonto on villiä ja koskematonta eivätkä eläimet osaa pelätä ihmistä. Tervetuloa katsomaan huimia valokuvia!


Bear. Kuva: Sergey GorskovGorshkov on Venäjän tunnetuin ja yksi maailman arvostetuimmista luontokuvaajista. Hän on ensimmäinen National Geographiciin kiinnitetty venäläinen valokuvaaja ja hän on voittanut maansa Vuoden luontokuvaajan tittelin kahdesti. Gorskov on saanut useita palkintosijoja myös maailman arvostetuimmassa luontokuvakilpailussa Wildlife Photographer of the Year. Hän on entinen metsästäjä, joka puhuu kameran kanssa tähtäilyn puolesta ja trofeemetsästystä vastaan.

Kotimaassaan Gorshkov on ottanut tehtäväkseen lisätä ihmisten tietoisuutta valtavan maan upeasta luonnosta ja sitä kautta lisätä myös luonnon arvostusta. Hän kuuluu myös venäläisten luontokuvaajien yhdistyksen, Russian Union of Wildlife Photographers –perustajajäseniin, www.naturephotographer.ru. Yhdistyksen valokuvaajat tekevät mittavaa työtä maan luonnon tunnetuksi tekemisen ja luonnonsuojelun eteen.

Gorshkov on syntynyt vuonna 1966 Itä-Siperiassa, Jurtyn pikkukaupungissa, joka sijaitsee Trans-Siperian rautatien varressa. Hänen lapsuudenkodissaan ei ollut TV:tä, vaan viihdykkeet löytyivät ulkoa luonnosta. Öljyalalla uraa tehnyt Gorshkov luopui päivätöistään 2000-luvun puolivälissä ja on omistautunut sitten täysin valokuvaamiselle.

Alusta asti oli selvää, että vuosia jatkuneiden kuvausmatkojen tavoitteena oli kirja Kamtšatkan karhuista, joista myös tuli eräänlainen Gorshkovin tavaramerkki. Hänelle on tyypillistä paneutua aiheeseensa perusteellisesti ja pyrkiä kehittämään kuvallista ilmaisuaan, kuvaamaan toisin kuin on totuttu. Hän oli esimerkiksi ensimmäinen, joka kuvasi karhuja veden alla.

Kamtšatkan luonto on valokuvanäyttelyn kahdesta aiheesta toinen. Itäisimmässä Siperiassa sijaitseva Kamtšatkan niemimaa on pinta-alaltaan hieman Suomea suurempi, yksi maailman suurimmista ja koskemattomimmista erämaa-alueista. Tuliperäisen alueen kesytön luonto teki Gorshkoviin lähtemättömän vaikutuksen ja hän kertoo palaavansa Kamtšatkaan yhä unissaan, vaikka kuvausmaisemat ovat jo vuosia sitten vaihtuneet Venäjän arktisille alueille.

Gorshkovin tämänhetkinen tehtävä on ollut ikuistaa Venäjän villiä luontoa kulkien Jäämeren rantaa idästä länteen. Luontokeskuksessa esillä olevassa näyttelyssä nähdään kuvia myös syrjäiseltä Wrangelinsaarelta, joka sijaitsee Pohjoisella jäämerellä Tšuktšimeren ja Itä-Siperian meren välissä. Tämä oli Gorshkovin projektin ensimmäinen etappi. Asumattomalla saarella on maailman tihein jääkarhupopulaatio ja sadat jääkarhuemot käyvät vuosittain synnyttämässä siellä poikasensa.

Luonnon puolesta puhuminen on tärkeää Gorshkoville. Kun hän kohtasi Wrangelin upeita eläimiä, jääkarhuja, tunturipöllöjä ja naaleja, neuvostoarmeijan hylätyn tukikohdan siivottomuuden keskellä, hän julkaisi kuvat ja niistä syntyneen julkisen keskustelun myötä aluetta alettiin siivota.

Kuvataulujen lisäksi näyttelyssä on musiikin säestämät multimediaesitykset ja lyhyt venäjäksi puhuttu ja suomeksi/englanniksi tekstitetty dokumentti Wrangelinsaarelta, jotka vievät valokuvaajan mukana kuvausmatkoille ja kuvauskohteiden luo.

Valokuvanäyttely Sergey Gorshkov – Katoavan maailman ääni on ennen näkemätön yhdistelmä Gorshkovin Suomessa vuosina 2016–2018 kiertäneistä näyttelyistä Villin luonnon ääni ja Katoava maailma. Osa näyttelyn teoksista on lainassa yksityisomistuksesta.


Lisätiedot


Yllästunturin luontokeskus Kellokas
Sergey Gorskov (www.facebook.com)

Alkaa
31.08.2018 klo 09:00

Loppuu
25.10.2018 klo 16:00

Sijainti

Katso kartalla

Somessa